Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1,6 miljoner till Skapande skola i länet

Jämtlands skolor får 1,6 miljoner till kulturaktiviteter. Det är Kulturrådet som delar ut pengarna inom ramen för projektet Skapande skola.

Jämtlands skolor har i sina bidragsansökningar satsat mest på berättande och skrivande, men många skolor vill också ägna sig åt dans, konst, litteratur, musik och teater. Östersund får drygt 600 000 kronor för att eleverna ska få ta del av många konstupplevelser och eget skapande. Åre kommun satsar på författarbesök för samtliga i årskurs 4-9. Även i Härjedalen vill man satsa på många konstformer, bland annat berättande, foto, besök på museer och hos hantverkare. Det samiska kulturarvet ska genomsyra alla områden.

- I många ansökningar ser man ambitionen att utveckla och anpassa arbetssätten i skolan via kulturens uttrycksformer, säger Tua Stenström, handläggare på Kulturrådet. Det kan handla om att använda dansen i matte, rappen i svenska eller bilden i historia men även om att eleverna ges redskap att gestalta och förhålla sig till viktiga existentiella frågor.

Berg är den enda kommun i Jämtlands län som inte fått något Skapande skola-bidrag i år.

– Det beror helt enkelt på att vi inte sökt, säger Gunhild Åkerblom som är chef för kulturskolan i Berg.

Det har varit stora nedskärningar på utbildnings- och kultursidan i Berg de senaste åren och man har inte haft personella resurser att satsa på något Skapande skola-projekt i år, förklarar Gunhild Åkerblom.

– Däremot har vi sökt pengar från Svenska Filminsitutet till ett filmprojekt i skolorna som kommer att bli både spännande och intressant.

Sammanlagt har 109 miljoner kronor fördelats till Skapande skola i år. Det är tredje året pengarna fördelas och i år är anslaget dubbelt så stort som tidigare. 370 skolhuvudmän i hela landet får dela på stödet.