Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statkraft hoppfulla i jobbet med att minska vindkraftsbullret

/
  • Urban Blom, projektledare på Statkraft är väldigt hoppfull att de ska kunna lösa problemen i Fullsjön och Sörviken eftersom de haft liknande problem som de jobbat med tidigare i Mörttjärnberget.

Länstidningen har tidigare berättat att boende störs av ljudet från vindkraftverken i Fullsjön och Sörviken, men Statkraft SCA Vind AB jobbar nu hårt med att minska ljudet.
– Jag är väldigt hoppfull om att vi ska kunna eliminera det lågfrekventa ljudet som uppfattas som mest störande, säger projektledaren Urban Blom.

Annons

Läs tidigare delar i vår vindkraftsgranskning:

Vindprojekten tar över bygden kring Fullsjön

Vindkraftsmotståndarna kräver moratorium av Löfven

Vindkraftsmotståndare överklagar 80 vindkraftverk i Bodhögarna

Forskning visar att ljud från vindkraftverk kan störa

Statkraft är det företag som kommit längst i länet med vindkraftsutbyggnaden. De driver idag tre vindparker i länet och har haft en del problem med lågfrekventa ljud från parkerna. För att få bukt med problemet har Statkraft nu under en och en halv månad haft ett antal fasta mätpunkter utplacerade i de nyare vindparkerna Björkhöjden och Ögonfägnaden i Ragunda och Strömsunds kommuner. De har även haft mätpunkter i några närliggande fastigheter.

– Tyvärr kan vi konstatera att vi har lite mer lågfrekvent ljud än vi hade väntat men som tur är har vi jobbat med ett liknande ljudfenomen tidigare så det är inte ett helt främmande problem, berättar Urban Blom, projektledare på Statkraft.

Statkraft har nu skickat ljudinformationen som mätningarna visat till leverantören som ska återskapa den i ett vindkraftverk i Danmark. Där de kommer att jobba på att hitta problematiken med hjälp av styrsystemen i generatorn för att sedan kunna lösa det. För ett och ett halvt år sedan, efter att vindkraftsparken Mörttjärnberget togs i drift 2014 hade de liknande problem där. Vid Mörttjärnberget har de precis gjort en ny programuppdatering som ska ha gjort stor skillnad.

– Det har gett en tydlig effekt men det har vi inte hunnit verifiera, säger Urban Blom.

Mer läsning

Annons