Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samla äldrepoäng

Annons

Ungdomar på väg in i vuxenvärlden kan räkna vuxenpoäng och vuxenpoäng får man för sådant som fredagsmys, parmiddagar och köpa samlingsboxar med gamla teveserier. Nu har jag påbörjat en ny samling poäng – äldrepoäng. Hela tiden får jag nya poäng. Tonåringar och nyblivna vuxna diskuterar idrottsskador som avslitna hälsenor, sträckningar och trasig menisk. Vuxenpoäng får de när de samtalar om barnsjukdomar som mässling, kikhosta och växtvärk. Sjukdomsresonemangen i fredagsbastun mellan oss gubbar ger äldrepoäng. De handlar om sådant som blodproppar, pacemaker, åderbråck och prostatabesvär.

Vid mitt och frugans middagsprat tickar det in äldrepoäng så man nästan kan höra hur räkneverket snurrar på i superfart. När fröna var små och vi samlade vuxenpoäng handlade resonemanget ofta om potträning och blöjor. Numera händer det att vi diskuterar inkontinensskydd. Ska vi iväg och handla förmanar vi varandra så att vi inte dricker så mycket kaffe eller annat som kan få blåsan att bli överfull innan vi når en räddande toalett. Vi har mångårig och variationsrik potträning, klarar galant utedass och moderna snålspolande toalettstolar. Men kära nån vad glest det har blivit mellan toaletterna så fort vi åker hemifrån! Sådant ger äldrepoäng.

Pratar vi om kläder handlar det inte så mycket om mode eller vilken färg det ska vara på kläderna enligt sista skriket, det finns viktigare saker. Jag undrar hur många äldrepoäng man får när samtalen handlar om stödstrumpor, stadiga skor, långa skohorn, jackor och kappor som täcker hela rumpan och kläder som går lätt att få av och på sig? Möjligheter till höga äldrepoäng finns också om allt fler meningar börjar med: "Minns du …"

Nostalgi gav mig äldrepoäng redan i trettioårsåldern när jag ännu inte var klar med vuxenpoängen.

Står det något i tidningen om förskola, grundskola eller gymnasium läser jag bara rubrikerna. Står det något om vårdskandaler eller äldreomsorgen missar jag inte en stavelse. Har man testat och graderat barnoveraller, löpband och sovsäckar bläddrar jag snabbt förbi. Det är avgjort intressantare med tester av eluppvärmda filtar, hörapparater och läsglasögon. Moderna barnvagnar ser ut att vara stadiga, nästan terränggående men det vet jag egentligen inget om eftersom jag inte har provkört någon sådan. Däremot har jag provkört min svärmors bägge rullatorer och jag ska ha en med stora hjul när det är dags. Tro inte att det är aktuellt ännu! Fortfarande kan jag springa en mil utan käpp.

Pensionssparande ger vuxenpoäng. Seriöst planerande av pensionsuttag ger äldrepoäng och även om jag har flera år kvar är jag där. När pensionen inträder ger det ytterligare poäng, men med mitt flitiga samlande av äldrepoäng räknas jag till de äldre redan nu

Mer läsning

Annons