Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen: Nyanlända i länet måste ut i studier

/

När regeringen under torsdagen beslutat om en ny lagstiftning när det kommer till arbetet med nyanlända kommer länet att behöva ta större ansvar när det kommer till att få fler att studera.

Annons

De länen som har gott om arbeten, som Stockholm och Norrbotten kommer att få ta större ansvar när det kommer till att ta hand om flyktingar som fått uppehållstillstånd men har fastnat på flyktingboenden.

– Vi har i dag ett otillräckligt mottagande av nyanlända. Kommunerna har ett ökande mottagande men det räcker inte till. Vi har också ett ojämnt mottagande. Vissa kommuner tar ett stort ansvar, andra gör inte det, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Aftonbladet.

Det ska nu jämnas ut men även länen som tagit emot många, som Jämtland har lämnat övrigt att önska. Enligt Aftonbladet är Jämtlands län ett av de som sticker ut när det kommer till att få ut nyanlända i studier.

– Kronoberg och Jämtland ligger väldigt lågt, säger Johansson till Aftonbladet.

Nu sitter ungefär 10 000 personer som fått uppehållstillstånd fast i asylsystemet och tar upp platser i stället för att komma ut i kommuner. I det akuta läget som är behövs de platserna och därför ska även kvotflyktingar prioriteras i utslussningen till kommunerna.

Förslaget har brett stöd i riksdagen där det kommer att läggas fram och ingår i den migrationspolitiska överenskommelsen som finns mellan regeringen och Alliansen.

Mer läsning

Annons