Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvering av bränder i eldstäder

/
  • Hårdare brandskyddskontroller och mildare vintrar har bidragit till att andelen eldstadsrelaterade bränder har minskat.

De milda vintrarna är en anledning till att räddningstjänsten larmas ut på allt färre bränder som har orsakats av eldning i eldstäder.

Annons

För fem år sedan larmades Räddningstjänsten i Jämtland ut på 54 bränder där den direkta orsaken var så kallat eldstadsrelaterad – det vill säga brand orsakad av hård eldning eller felaktig eldning i eldstäder.

De senaste siffrorna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är från 2013 och de visar på en halvering av eldstadsrelaterade bränder till 24 stycken.

– Andelen eldstadsrelaterade i förhållande till alla andra bränder var 45 procent i Jämtland 2009 men de senaste siffrorna visar 23 procent av alla bränder som inträffat i länet. Det är en fantastisk förändring, konstaterar Jan Larsson, ordförande i Brandskyddsföreningen i Jämtland.

Fast det är svårt att utläsa någon geografisk skillnad i länet där det sker flest bränder och varför.

– Ingen kommun sticker ut. Strömsund och Krokoms kommuner har fler eldstäder och därmed högre andel bränder än i Östersund som har mer fjärrvärme, så det är svårt att dra någon slutsats.

Varför har det skett en sådan dramatisk minskning av den här typen av bränder?

– En orsak tror jag är att det har varit mildare vintrar. Man har inte behövt elda lika hårt och lika mycket de senaste åren. Sotarna har nog också varit tuffare i sina brandskyddskontroller, säger Jan Larsson.

Anders Bysell, skorstensfejarmästare med ansvar för Bergs, Östersunds och Krokoms kommuner, bekräftar att kontrollerna har förändrats.

– 2005 började vi med fördjupad brandskyddskontroll och det är en stor anledning att eldstadsrelaterade bränder har backat, säger han.

– Förr gick sotaren på taket och sedan ner i pannrummet eller där eldstaden var. Nu kryps det även upp på vinden och överallt där skorstenen går fram. Vi kollar brandvarnare och lämnar material till husägarna. Det tror jag bidrar till att man är betydligt mer vaken nu. Folk har överlag blivit bättre på att elda på rätt sätt.

Mer läsning

Annons