Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bild kan säga mer än tusen ord

Jon Olsson gör det, Barack Obama gör det, Zlatan och Lady Gaga gör det – och nu gör alltfler länsbor det också. Instagrammandet sprider sig som en löpeld över världen – ett klick med mobilkameran, på med lite filter och vips så är du mästerfotograf.

Annons

Först kom Facebook, sedan Twitter, nu är Instagram det heta på sociala mediehimlen för personer som vill synas och knyta kontakt, eller bara dela med sig av sina finaste bilder.

Instagram fungerar som Twitter fast med bilder. Allt du behöver är en smartphone och appen Instagram, som kan laddas ner gratis. Sedan är det bara att fotografera med mobilen, redigera bilden med hjälp av olika filter och lägga ut den. Precis som med Twitter kan man följa andra instagrammare och gilla deras bilder, och bli följd tillbaka och få sina bilder gillade och kommenterade.

Att kändisar får tusentals följare är inte konstigt men det finns också helt okända personer som får sina bilder gillade tusentals gånger och hamnar på den åtråvärda "popular page". Nätet är världsomspännande och det är lätt att förundras över hur snabbt det går när man lägger ut en bild. Kommentarer och gillanden poppar upp från världens alla hörn, Libanon, Japan, USA, Ryssland, Australien, inom några sekunder.

Men då måste man tagga sin bild med populära och trendiga ord. Exempel: en bild tagen i Åre får snabb respons med taggar som #åre eller #åreskutan, medan #fallcolors (höstfärger) och #trailrunning (stiglöpning) är populära för naturbilder.

Så vad tar man bilder på? Svaret är: allt möjligt. Barack Obama på sin valkampanj, Jon Olsson på skidåkning och bilar, Linkin Park på sina rockkonserter. Vanligt folk tar – och klickar på – det som intresserar dem, husdjur, nära och kära, mode, semesterresor, naturbilder, häftiga molnformationer, höstfärger, vackra fjäll.

Mat är stort, inte minst bland kändisar, vilket inspirerat den amerikanske komikern Chris Rock att twittra: "Om en kändis äter en efterrätt och inte instagrammar det, har det hänt då?"

Rock är själv flitig instagrammare, det är alltså med viss självironi han konstaterar att blogg är för den som inte kan skriva en bok, Twitter för den som inte kan blogga och Instagram för den som inte kan skriva alls.

Instagrams segertåg över världen började i april i år då Facebook köpte företaget för en miljard dollar. Sedan dess har användandet bara ökat.

Elisabeth Rolandsson, fritidspolitiker för KD och väktare/livvakt från Järpen, har blivit så biten av Instagramfenomenet att hon knappt använder sin vanliga kamera längre. Och photoshop i datorn har hon helt slutat med.

– Jag gillar att tala via bilder. Jag tyckte det var så roligt att man bara via en mobiltelefon kan få fram så bra bilder som man faktiskt kan och att man kan använda sig av olika filter, det är sådant som man måste ha en ganska dyr kamera för att få fram i vanliga fall, säger hon.

Det är nästan så att hon tycker synd om de "riktiga" fotograferna, som lägger ner så mycket arbete med dyra kamerautrustningar och nu får konkurrens av vanligt folk som tar Instagrambilder lätt som en plätt..

Själv tar hon oftast naturbilder, särskilt nu med under hösten med alla färger och spegelblanka vatten. Hon brukar ta med sig barnen ut på natursköna Tossön. Det blir en social grej att göra tillsammans.

– Jag tar mina bilder och de tar också bilder och lägger ut till sina kompisar, säger hon.

Elisabeth tycker också att det är kul att titta på andras bilder. Särskilt kändisars.

– Man kan till och med gå in på, ja Lady Gaga till exempel, Beyonce, och Maria Montazami. Man kan följa dem och se vad de lägger ut för bilder. Det är ju helt galet att man plötsligen kan vara i deras sovrum, skrattar hon.

Elisabeth fick också sin nära vän Annika Cawthorn att haka på. När de var ute tillsammans på fjälltur kom Elisabeth alltid på efterkälken eftersom hon höll på med sin telefon.

– Så jag var tvungen att se vad det var, säger Annika, som fortfarande är "alldeles nyinvigd", som hon uttrycker det.

Precis som Elisabeth tycker hon det är makalöst kul att ta vackra bilder och dela med sig av magiska ögonblick. Men inte hur mycket som helst.

– Jag vill inte lägga ut på Facebook, det är för stort, men på Instagram känns det som att man kan dela med sig men ändå hålla det begränsat.

Annika har också tänkt på en annan aspekt.

– Det där att en bild säger mer än tusen ord, man behöver inte skriva någonting. Och man vill ju dela med sig av vackra stunder.

Mer läsning

Annons