Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskJämtlands län

Jenny Wennberg
Ebbas och Jimmies Eddie Meduza-politik

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

De försöker köpa dig med snus och diesel. Regeringen alltså. Ytterligare en vecka i det nya, lite tokigare Sverige är äntligen slut. Den här veckan var ungefär som de övriga i Tidösverige.

Vi har inte råd med tandvård. Men skatten ska sänkas med 11 miljarder. Mest i kronor och ören får de som har högst löner. Och i det här sammanhanget är det bara kronor och ören som räknas. Att fula med procent för att försöka få låginkomsttagare att framstå som vinnare på skattesänkningen förändrar inte det.

Först ville de köpa oss med Falukorv. Nu är det istället snus och diesel som gäller.

Bild: Christine Olsson

Tycker du själv att du fått mest pengar om du får 50 kronor av Jimmie, men kompisen får 100 kronor av honom? Bara för att du tjänar mindre. Skulle du stå där med dina 50 kronor i näven och känna dig som vinnaren?

Annons

Annons

Skulle inte tro det.

Vad Tidögänget säger, när de säger att de som tjänar minst får mest i procent, är att pengarna du får är mer värda för dig för att du har låg inkomst, än vad de är för kompisen som tjänar 3 gånger så mycket. Sant i och för sig. Men gör dig till en vinnaren?

Nej.

Vi har inte råd med personaltät omsorg. Men däremot ska skatten sänkas på snus med 20 procent. 20 procent av männen, men bara 7 procent av kvinnorna snusar. Hur mycket det här kommer kosta oss berättade inte regeringen när man släppte nyheten, så ganska mycket, är väl svaret. Givet att kvinnor inte snusar är det Jimmies grabbar som tjänar mest.

På det här också.

Tycker du själv att du fått mest pengar om du får 50 kronor av Jimmie, men kompisen får 100 kronor av honom?

Vi har inte råd med sjukvård, bara i Gävleborg är underskottet i regionen 700 miljoner. Men vi har råd att sänka skatten på diesel. Vinnare på det blir oljebolagen.

Det kostar 6,48 miljarder. Eller, om du hellre vill, lika mycket som en tandvårdsreform.

Det är så här Sverigedemokraterna och regeringen prioriterar.

Jimmie Åkesson lovade gratis tandvård till de över 65, vad hände med det löftet? Veckan efter valet skulle dieseln kosta 10 kronor mindre vid pump, det blev några ören. Det blir det nu också. 43 öre billigare kom din diesel bli. Maten skulle bli billigare. Den är dyrare eftersom regeringen tycker att diesel och snus är viktigare än näringsriktig mat.

Annons

Män får mest. Dessutom. Eftersom runt 65 procent av alla bilar är Sverige ägs av män, och bara 7 procent av kvinnorna snusar. Majoriteten av de med högst inkomster som får mest i skattesänkningar är - du gissade helt rätt - män.

Annons

Det är faktiskt bara sorgligt att regeringen tänker att det går att köpa svenska män med snus och diesel. Det är också sorgligt att regeringen så uppenbart struntar i kvinnorna.

Men i och för sig; när Jimmie Åkessons gäng och Ebba Busch kompisar tänker på kvinnor brukar det resultera i motioner om att begränsa aborträtten genom samvetsfrihet i vården. Så det kanske egentligen är lika bra att Jimmie och Ebba koncentrerar sig på snus- och diesel-männen.

Söndag i det nya Sverige. Vi har inte råd med tandvård. Vi har inte råd med mat. Vi har inte råd med el.

Då sänker regeringen skatten på snus och diesel.

En sak är dock lite otippad förstås. Att Kristdemokraternas politik med Ebba Busch i spetsen skulle bli som en Eddie Meduza-sång. Men till skillnad från Ebba Buschs politik var Eddie Meduzas musik ett uppror mot överheten.

Det säger å andra sidan oss exakt vad det här handlar om.

Jimmie Åkesson och Ebba Busch tror att det går att köpa svenskarna med snus och diesel.

Det säger ganska mycket om deras föraktfulla syn på svenskarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan