Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
SPF Seniorerna Östersund på resa i Ångermanland

Detta är en läsartext.

SPF Seniorerna Östersund har haft ett aktivt år med flera resor. Reseansvarig Majbritt Ellebrink har i samråd med resekommittén planerat och genomfört tre resor under månaderna juni, juli och september.

Den senaste resan innehöll ett program under två dagar med olika besök i Ångermanland. Resan startade i Östersund och redan vid 07.30 hade de 50 deltagarna tagit plats i Frösöbuss fina buss och chauffören Daniel Sunding ställde in sin gps på Hemsön.

Ingvar Gustafsson och Åke Hjelm flankerar en militärdocka i restaurangen på Hemsön.

Bild: Sven-Olof Andersson

Annons

Kungens namnteckning inne i Hemsö fästning 1967 (då som kronprins).

Bild: Per Söderberg

Annons

Efter en liten färjetur var vi framme på Hemsön där det serverades en god lunch med en fantastisk utsikt över Bottenhavet. Därefter fick gruppen dela in sig i grupp 1 och 2 för att ta del av det som fanns djupt nere i berget i Hemsö fästning. Vi fick besöka en militär anläggning från kalla krigets dagar. Man sprängde och borrade sig 40 meter och ner anlade sedan långa gångar vågrätt ut i berget. Härifrån skulle 300 man försvara Sverige vid ett anfall. Efter denna innehållsrika vandring genom berget var det dags att återvända till fastlandet.

Nästa besök hade bokats in på Sveriges största bilmuseum i Härnösand som startade 2015. Det var en imponerande anläggning som gruppen fick uppleva cirka 270 bilar som visades i ett antal hallar med bilmodeller och musik perfekt inplacerade.

Birgitta Borg o Jack Jonasson i Härnösands bilmuseum.

Bild: Per Söderberg

När vi kom fram till Skeppsbron fanns Ådalen III på plats för att ta oss ombord för en resa upp till Kramfors. Ådalen III som byggdes 1958 i Tyskland är sedan 1987 i trafik i Ådalen. Det blev en härlig båtresa under Högakustenbron och Sandöbron upp till Kramfors. Den skärgårdsbuffé som serverades var verkligen väl tilltagen och mycket välsmakande.

När vi anlände till Kramfors hade mörkret infunnit sig och vi kunde promenera till bussen för en kort resa till Hotell Kramm.

Annons

Annons

Efter frukost var vi åter indelade i grupp 1 och 2. Den första gruppen promenerade till Sandö Glasbruksmuseum för en intressant visning av Sandö Glasbruk som hade verksamhet under åren 1750–1928. Grupp 2 kom med bussen och fick därefter sin visning av glasbruksmuseet. En intressant musikhistorisk händelse var att tonsättaren och musikern Franz Bergwald var disponent vid glasbruket under åren 1850–1858.

Intresserade åhörare till informationen i Glasbruksmuseet.

Bild: Sven-Olof Andersson

Resan fortsatte sedan över Ångermanälven till norra sidan med målet Restaurang Nipan för en god lunch. Där var det också prisutdelning i den tipstävling om Ångermanland som ”ciceronen ” tillika föreningens ordförande Per Söderberg hade sammanställt. Resan åter till Östersund innehöll också en trimbingo.

Väl framme vid travparkeringen kunde nöjda deltagare lämna bussen och tacka reseledaren Majbritt och chauffören Daniel för två fina dagar.

Nästa aktivitet blir en film i Biostaden den 25 september med efterföljande fika på Norra Station med prisutdelning i ”Lär känna Din stad” och information av Gunilla Nilsson Edler.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan