Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Frälsningsarmén i Östersund firade 125 år

Detta är en läsartext.

Helgen den 9–10 september firade Frälsningsarmén 125-årsjubileum. På lördagen inleddes firandet med ett musikcafé som pågick i nästan tre timmar.

Armélokalen var fullsatt när kåransvarig Inger Silfverdal hälsade välkommen. Sedan sjöng vi jämtar, sörlänningar och folk från olika länder glatt och frejdigt: ”De komma från öst och väst, de komma från syd och nord …”

Efter ett inledningsord av Inger med ett bibelord om Guds trofasthet, var det RPG-körens tur att sjunga ett par sånger. Vi i den kören var särskilt inbjudna att medverka, eftersom armélokalen är den plats vi får nyttja för sångövning varje vecka.

Vi hade inte mer än avslutat vår sång, förrän det kom in en kvinna klädd i en klänning i modell från senare delen av 1800-talet. Hon presenterade sig som affärsidkare mademoiselle Emma Wollenhaupt född 1858 (gestaltad av Anna Johansson, Rödön).

Annons

Annons

Mademoiselle Emma Wollenhaupt, gestaltad av Anna Johansson, Rödön.

Bild: Tage Öhlund

Därefter gav hon oss en skildring från Östersund år 1870 och framåt. Hon berättade om år 1898 då Frälsningsarmén började sin verksamhet i vår stad, samtidigt som hon själv öppnade sin butik med korta varor. Hon demonstrerade även ett urval av dessa varor, bland annat en antik parfymflaska, märke 4711, som väckte äldre damers förtjusning.

Vi fick också en inblick i hur järnvägens ankomst till stan år 1879 innebar startskottet för en intensiv utveckling. Stans befolkning på 2 000 personer fördubblades omgående efter detta.

Vi fick också höra om starka kvinnor i Östersund på 1800-talet och naturligtvis kom också Storsjöodjuret med i berättelsen. Hur ett bolag bildades för att fånga det. Vid ett tillfälle lejdes en norsk valfångare att komma hit för att ta död på det. Man agnade vid en brygga med en halv gris, i en stor fångstsax. Valfångaren satt beredd en dag och en natt, men Storsjöodjuret gick aldrig i den fällan.

Efter dessa spännande berättelser var det dags för jubileumsfika med smörgåstårta, gobit och kaka, samt mer unison sång ur Frälsningsarméns välkända repertoar.

Festfika på Frälsningsarmén

Bild: Tage Öhlund

Annons

Divisionschef Marie Jonasson spelade tamburin till en marsch, spelad digitalt av arméns blåsorkester. Då kände vi en fläkt av general Booths vision. Han som år 1865 grundade FA, den kristna organisation som i dag finns i 133 länder i världen.

Annons

Bo Persson, som varit frälsningssoldat i mer än 60 år berättade sedan episoder från sin tid inom kåren i Östersund. Hur det ibland kunde vara lite skrämmande för en ung person när man hade med onyktra personer att göra. Men flera av dem fick hjälp, kom till tro och fick förvandlade liv.

Ett antal utflyttade för detta medlemmar medverkade också med sånger de sjungit under sin tid som unga frälsningssoldater i Östersund på 1970- och 1990-talet.

Frälsningsarméns ledare i Sverige, överste Bo Jeppson som är Frälsningsarméns samfundsledare i Sverige, och divisionschefen för Norrland, major Peter Jonasson, talade samt lämnade hälsningar och gratulationer till kåren. Hälsningar och gåvor överlämnades också från flera olika församlingar och föreningar i Östersund.

Kåransvarig Inger Silfverdal och samfundsledare Bo Jeppsson.

Bild: Tage Öhlund

Efter att Anders Silfverdal med eget ackompanjemang till cittra sjungit en av Lapp-Lisas sånger, avslutade hans hustru Inger vår samling med att leda oss i Herrens bön och Välsignelsen. Tacksamma för trevlig samvaro och för att ha fått ta del av Frälsningsarméns historia och rika tradition skildes vi åt.

Till söndagens festgudstjänst var vi ännu fler som samlades, en härlig skara i olika åldrar, olika nationaliteter, olika bakgrund. Många medverkande även denna dag då också afrikanska vänner sjöng och dansade, samfundsledare Bo Jeppsson predikade och gudstjänsten avslutades med kyrklunch, kakbuffé och tårta.

Tage Öhlund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan