Annons

Annons

Annons

Mineraljakten i Jämtlands län

Debatt
V i Berg: Nu har gruvplanerna kommit skrämmande nära

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Många har antagligen tänkt att det där med en gruva det låter hemskt men det blir nog aldrig av. Men numera säger jag att vi får nog räkna med att det blir av.”

Det är Bergs kommuns sakkunnige i gruvfrågor Anders Olof Öhlén, som kommenterar i artikeln Australiskt bolag går mot gruva i Oviken: ”Ser ut som det är allvar den här gången” i LT (13/9).

I en debattartikel reagerar Vänsterpartiet i Berg på nyheten i Länstidningen den 13 september om gruvplanerna i Oviken Länstidningen den 13 september.

Annons

Så långt har det alltså gått nu att det inte längre är en fråga om ”om” utan ”när”. Enligt artikeln är bolaget Aura Energys vd David Wodall personligen engagerad i gruvan som planeras, vilket talar för att det är på allvar; att en gruvansökan är att vänta, i närtid. Bolaget kommer i första hand att borra efter vanadin. Enligt artikeln konstaterar bolaget i sin nyligen publicerade rapport när det kommer till förekomsten av uran i berggrunden att ”utvinning kan ske”. Om uranet inte får säljas vidare kommer det, enligt rapporten, att deponeras.

Annons

Deponeras. Lämna i förvar. En kan fundera på var det skulle ske. Och hur.

Fredagen den 8 september var vi på ”Öppet möte om uranbrytning” arrangerat av Vänsterpartiet Jämtland Härjedalen, på biblioteket i Östersund.

Elin Hoffner och riksdagsledamot Jessica Wetterling stod i talarstolen och det var minst sagt både intressanta – och faktaproppade – anföranden.

Mötet blev än mer skrämmande aktuellt med tanke på nämnda artikel i LT.

Visste ni till exempel att om en gruva öppnas så kan vi inte längre vara med och styra omfattningen av den. Detta på grund av att EU-lag går över all nationell lagstiftning och om EU via Euratomfördraget tycker att den tillgång av mineral som finns i berget behövs i Europa, så kan de helt enkelt beordra en brytning i större omfattning. Och vi har absolut ingenting att säga till om i det hela. Med andra ord: om en gruva är igång har vi inget att säga till om. Däremot kan vi göra allt vi kan för att se till att den inte öppnas.

Och visste ni att om man samlar allt uran i världen (utom det uran som är öronmärkt för atomvapen) så uppskattar OECD att det finns uran för hela jordens behov i cirka 85 år till? Och om vi skulle lägga till den uran som är sparad för vapnen skulle uranet räcka i hela 270 år.

Annons

Det första som slår en är att det finns alltså MER uran till atomvapen än det finns till att skapa energi. Det säger en del om prioriteringarna här i världen.

Annons

Nästa tanke är onekligen: vari ligger orsaken till Tidö-regeringens hets och hunger efter att bryta efter alunskiffer här hemma? Det är ju inte direkt så att världen står utan uran.

En annan intressant sak är att all försäljning av uran i Europa i slutändan styrs inom det så kallade Euratomsamarbetet, där Euratom Supply Agency (ESA) är den instans som styr över medlemsländernas inköp av uran. ESA ser till att allt uran som säljs kommer från så många olika leverantörer som möjligt, av diverse olika anledningar. Med andra ord: Sverige är inte beroende av Ryssland för att kunna importera uran och vi köper heller inte allt vårt uran från Ryssland. Försäljningen är helt enkelt jämt fördelad.

Därutöver: Aura Energy beräknar att tjäna in kostnaden (som ligger på 6,6 miljarder kronor) för att starta upp gruvan på 1,5–2 år. Faktum är att de beräknar en årlig vinst på ett mångdubbelt belopp. En vinst som i princip försvinner från oss och går direkt till Aura Energy.

Det finns oändligt mycket mer att säga i denna fråga, men för att inte göra debattartikeln alltför lång så tar vi lite fakta i taget.

Vi är inte klara ännu. Kampen fortsätter. Tillsammans.

Vänsterpartiet Berg

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan