Under kommande tioårsperiod beräknas andelen äldre över 80 år öka med 60 procent samtidigt som andelen personer i arbetsför ålder kommer att sjunka. Det innebär att behoven av välfärdstjänster ökar. En ökad användning av välfärdsteknik skulle underlätta vardagen och frigöra mer tid till våra äldre.

Välfärdsteknik som trygghetslarm kan hjälpa äldre att leva mer självständigt, skriver två moderater i en debattext.
Bild: Andreas Hillergren/TT
Välfärdsteknik kan i mångt och mycket låta som ett begrepp som distanserar snarare än enar, men det resonemanget bär på tvetydighet. Med hjälp av välfärdsteknik kan våra äldre i stället leva mer självständigt och planera sin egen tid i större utsträckning. Detta då välfärdsteknik bland annat innefattar trygghetskameror, mobila trygghetslarm och läkemedelsautomater.
Annons
Annons
Trygghetskameror ger i behov av omsorg en ostörd nattsömn och frigör tid för personalen, tid som istället kan läggas på exempelvis mer fysisk kontakt i form av promenader och lugna samtal under dagtid. I dag vill även ett flertal äldre bo kvar i sina egna hem så länge som det är möjligt.
Välfärdstekniken blir även i det avseendet en garant för trygghet och en mer personifierad vård. Detta i form av trygghetslarm som är tillgängligt dygnet runt, vilket gör att man kan larma närsomhelst. 9 av 10 äldre tror att tekniken kan göra att man känner sig trygg och säker i sitt hem, enligt en rapport från Myndigheten för Vård och Omsorgsanalys.
Den digitala välfärdstekniken kan också öka flexibiliteten när det gäller insatserna för våra äldre. Ett exempel är läkemedelsautomater, som ger rätt dos i rätt tid vilket ger en ökad trygghet och självständighet för individen. Rent praktiskt fungerar en läkemedelsautomat att när det är dags för brukaren att ta sin medicin ger automaten vägledning genom att både utfärda skriftliga och talade instruktioner. Om läkemedlet inte skulle tas efter flera påminnelser kommer dosen att låsas in i enheten och vårdpersonalen kommer att meddelas. Läkemedelsautomater möjliggör därmed att äldre själva kan hantera sina mediciner på ett säkert sätt, samtidigt som det optimerar användningen av resurser inom hemtjänsten.
Annons
Potentialen för välfärdsteknik är stor. Därför har regeringen lämnat över en proposition med tydligare regelverk för välfärdsteknik. Teknik inom välfärden är fantastisk om den används på rätt sätt, något som den moderatledda regeringen kommer att arbeta för.
Saila Quicklund
riksdagsledamot (M)
Gabrielle Nyberg
gruppledare och vice ordförande socialnämnden (M) Åre kommun
► Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.