Annons

Annons

Annons

Rätten till fjällen

Debatt
MP: Hållbart friluftsliv är långsiktigt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige är ett fantastiskt land att turista i. Tack vare den unika allemansrätten så kan vi fritt vistas ute i naturen så länge vi visar hänsyn och tar ansvar. Men med rättigheter kommer också skyldigheter. Skyldighet att respektera de som lever och verkar i de områden vi vistas i, oavsett om det är kustområden, skog eller fjäll.

Jämtlandstriangeln, Storulvån-Blåhammaren-Sylarna, är en av de mest tillgängliga och populära områdena att vandra i. Detta har tyvärr lett till att slitaget på lederna och naturen har ökat genom åren och även störningen för renskötseln. Vi har kunnat läsa i media har om nedskräpning och ökande transporter. Det har inte längre gått att prata om en hållbar turism i området.

Annons

Miljöpartiet ser positivt på att en överenskommelse är gjord som borgar för en långsiktig lösning.

Bild: Henrik Flygare

Annons

I Vålådalsområdet har det till och med gått så långt att man har varit tvungen att stänga av ett område för vandring runt Blanktjärn. Det är ingen situation som vi vill se på andra håll, därför måste vi minska trycket på naturen i de områden där det är känsligt. Det vi älskar måste vi också skydda.

Svenska turistföreningen som driver fjällstationer och fjällstugor i Jämtlandsfjällen skriver på sin hemsida att de historiskt har varit dåliga på att föra dialog med samebyarna om hur vandringsturismen kan bedrivas utan att störa renskötseln. Därför har man nu genomfört en bred dialog och kommit fram till en överenskommelse som fungerar för alla parter, samebyar, besökare och STF.

Vi i Miljöpartiet ser positivt på att en överenskommelse är gjord som borgar för en långsiktig lösning. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan ge boende och besökare storslagna upplevelser i vår fjällvärld. Det kommer vi att kunna göra nu tack vare den dialog som förts. Fjällen kommer fortfarande att vara tillgängliga för oss som älskar att vara ute i naturen. Det kommer att finnas nödvändig service på stationerna, och sovplats om man inte vill tälta.

Annons

Annons

Många organisationer och privatpersoner har uttryckt farhågor för att neddragningarna kommer att drabba besöksnäringen i Jämtland Härjedalen negativt. Vi är inte oroliga för detta, tvärtom så kan det öppna för fler aktörer inom vandringsturismen att utvecklas. Det här beslutet lägger grunden för hållbar fjällturism och livskraftigt lokalt näringsliv under lång tid framöver.

Där tror vi att STF fortsatt kommer att spela en stor roll.

Camilla Hansén, MP, riksdagsledamot,

Karin Thomasson, MP, ledamot Regionala utvecklingsnämnden Region JH,

Matilda Pettersson, MP, Gruppledare MP Åre

Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan