På Nya Remonthagen flyttas skidspåret några meter i sidled vid en odling, och det blir lika långt som tidigare, nämligen en kilometer. Genom en något missvisande rubriksättning i en tidningsartikel (ÖP 16/8) kunde läsare får den uppfattningen att skidspåret skulle få en sämre utformning.
Leden går för närvarande längs ett dike, men efter en flyttning några meter i sidled blir den lika lång och sommartid kommer leden att gå genom yppig grönska.
De ingrepp som görs på området är små i projektet och det är orimligt att jämföra dem med de förändringar som planeras i Spikbodarna och Torråsen.
Unikt för detta projekt är att planen för det nya boendet ändras genom en kontinuerlig dialog med närboende, men också med föreningar och organisationer, som vill utveckla området. Upprepade gånger har arkitekten Kjell Forshed omformat skisserna för området.
Annons
Annons
Ambitionen är att utveckla området med mer växtlighet och större möjlighet till rekreation. Det ska vara ekologiskt hållbart och två dagvattendammar finns i områdets nedre del. Platsen kommer att bli en attraktion för bostadsplanerare, i såväl Östersund som övriga Sverige.

Delskiss på det nya Remonthagen.
Bild: Kjell Forshed, Brunnberg & Forshed arkitektkontor
På den nya hemsidan nyaremonthagen.se kan man följa hur projektet utformats och lämna egna förslag. Där beskriver arkitekten och projektledaren arbetet. Kommunen har utarbetat en utförlig planbeskrivning. Många föreningar och organisationer medverkar i projektet, såsom Jämtlands läns konstförening, Studieförbundet Vuxenskolan, Torsta AB, Folkuniversitetet och Mittuniversitetet.
Undertecknad har skrivit berättelsen om platsen och i en tillbakablick beskriver jag hur platsen använts genom århundranden. Den blev på 1900-talet en hage för remonter, det vill säga hästar som övades in på detta fält av militärer från A4, artilleriregementet. Allt detta går att läsa om på hemsidan.
Den norra bebyggelsen ligger på ett område utanför fältet, nedanför höghusen, och bildar en slags innergård med dessa. I väster placeras hus på en parkeringsplats och i sydväst kantas fältet av låga trähus, där i princip alla tallar bevaras. Gränder ger öppningar mot fältet. Parkeringsplatser är placerade bland annat i en röd parkeringslada, som i byggnadsstil anknyter till den närliggande bondgården.
Annons
Annons
Platsen kommer att vara en arena för odling och erbjuda vandring och skidåkning i vacker natur, öppen för alla. En grön kil går som en ryggrad genom området. Man kan vandra från grönområdet nära Lillänge-rondellen, där ett arboretum presenterar olika trädslag, och sedan fortsätta genom fältet på Remonthagen. Till sist når man via Björkbackaparken den byggnadsminnesförklarade Tennishallen vid Samuel Permans gata, som leder rakt ner till Stortorget och Badhusparken.
Görel Åsbo-Stephansson
tidigare ordf. i Jämtlands läns konstförening och ideellt medverkande i projektet
► Har du något att säga? Skriv en insändare eller debattartikel här.