Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Regionens och kommunernas vård av äldre måste bli bättre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tidigare under våren informerades om de olika förhållanden som finns i landet gällande demensvården. Vi i Jämtland ligger tyvärr sämst till, detta på grund av att vi bland annat inte har personal med geriatrisk kompetens (geriatrik är vård inriktad till äldre) som kan utföra de utredningar som behövs. Utredningar som är nödvändiga för att få rätt bedömning för vilka stöd och insatser som behöver ges till en person med demens.

Annons

Under de senaste 10–20 åren har frågan om inrättande av geriatriskt kompetenscentrum eller geriatrisk avdelning lyfts av flera centerpartistiska ledamöter. Detta främst för att tillmötesgå behovet av kunskap kring vård och omsorg för våra demenssjuka och deras anhöriga. Men trots detta har det inte blivit någon förbättring.

Annons

I Jämtland/Härjedalen är vi många äldre, i hälften av kommunerna ungefär en tredjedel av invånarna över 65 år. En del drabbas av demens och vi behöver därför personal som kan ge såväl den demenssjuke som de anhöriga stöd och omsorg i vardagen. Därför är det viktigt att det även finns både demensteam och särskilda boenden för dementa inom vården och omsorgen.

Anhöriga har under årtionden gjort, och gör i dag stora insatser, för sina närståendes vård. För detta måste de få ett bättre stöd från samhället framöver.

Vi i Centerpartiets seniornätverk vill gärna få information om hur man såväl i länets kommuner som i regionen planerar för att möta behovet av den kompetens och personalresurser som är nödvändiga. De demenssjuka och deras anhöriga måste ges stöd för att skapa den trygghet som behövs för ett värdigt liv.

(C)eniornätverket i Jämtland/Härjedalen

Berit Johansson, Berg

Eva Simonsson, Berg

Elisabeth Andersson, Bräcke

Lena Åkerlind, Bräcke

Annons

Britt Larsson, Krokom

Håkan Larsson, Krokom

Tommy Lennartsson, Krokom

Harriet Andersson, Ragunda

Jan Gunnar Eliasson, Strömsund

Inger Jonsson, Östersund

Leif Hagberg, Östersund

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan