Annons

Annons

Annons

Ytterhogdal

Insändare
Montera ner en hel by och montera upp vindkraftverk

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Verken kommer hänga över byn menar skribenten.

Bild: Micke Engström

Annons

Sveriges längsta by brukar man säga om Överhogdal. Människor har bott i generationer och det är en kulturbygd. Kommer du söderifrån passerar du Hoan och den nyrenoverade kyrkan med spira och kopparbeklädda tak. Här återfanns den i Europa välkända och välbevarade tapeten – Överhogdalstapeten från 1100-talet. Sigillet för Länsmuseet Jamtli är hämtat härifrån.

Annons

Vid en hållplats för Inlandsbanan ligger en vacker Hembygdsgård. Här firades Inlandsbanans 100-års jubileum i fjol, hundratals gäster och VD för Inlandsbanan höll tal. Ta dig norrut till Bygdegården med varierade aktiviteter och tillställningar. Nästa stopp är Forngården, ett museum med utställning om livet förr samt om överhogdalstapeten. Våfflor, mat och tillställningar är välbesökta. Badplats, omkädningshytt och park för barn att leka och lära.

Annons

I fonden ser vi Frägnberget med sina 500 meter. Mot norr, den fria vidden och de värden som gjort att generationer bott och bor här. Mindre än 1 km får de närmsta fastigheterna till parken. Frängberget med sina ståtliga 500 meter som vindkraftverk ska kröna. Verken kommer hänga över byn.

Föreningarna i byn har under alla år aktivt arbetat för att rusta byggnader, ta tillvara historiska miljöer och skapa engagemang för boende och tillresta. Kommunen har engagerat deltagit i en nyligen publicerad LUP+, en landsbygdsutvecklingsplan. Värden som skog, natur, bär och svampmarker lyfts fram. Etablering av 27 st 270 meter höga vindkraftverk är oförenlig med landsbygdsutveckling.

Bekymrad medborgare om kommunen stöttar nedmontering av en gammal by

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan