Annons

Annons

Annons

Verksmons industriområde växer

Insändare
Man ska inte räkna på det, då går det aldrig ihop

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Har Östersunds politiker blivit fartblinda?

Det ekonomiska systemet och hela människans existens bygger på ständig tillväxt. Tillväxt är bra men frågan är i vilken takt den ska ske och till vilket pris?

Den så kallade betongtomten vid Lillänge, där ett varuhus planeras.

Bild: Lars Ljungmark

Östersund ska bygga bostäder bland annat på Frösön, Annersia, vid skidstadion och Remonthagen.

Man ska bygga regemente i Torråsen, ”grön näring” i Spikbodarna/Verksmon, nytt affärskomplex på Lillänge och en dyr förskola.

Man kan väl milt sagt konstatera att det planeras många stora byggprojekt i Östersund de närmsta åren.

Annons

För att dessa etableringar ska fungera behövs infrastruktur i form av vägar, kollektivtrafik, vatten, avlopp, fiber, el och inte minst behöver människorna som ska arbeta bostäder, vård skola och omsorg. Regionen behöver spara 300 miljoner, huvuddelen av kommunens byggprojekt gick över budget under 2022 och de flesta känner till skolkaoset som råder i Östersund samtidigt som skolan också ska skära ner.

Annons

Kommunens strategi verkar vara att gasa sig ur den ekonomiska situationen, när man gasar kör man lätt i diket vilket jag tror att Östersunds kommun håller på att göra.

Det finns en plan och allting är förberett enligt kommunledningen, det är inte det jag hör vid diskussioner runt fikabordet eller ser i rubriker i media.

Jag skulle vilja uppmana alla som läser detta att lyssna på dokumentärserien ”Det nya Norrland” på SR-play, där får man en bild av vad snabba beslut och stora etableringar kan innebära för bygden, människorna och stödfunktioner i samhället. Är polisen förberedd?

Men vi i Östersunds kommun får väl lite på Niklas Daosons mantra: 18 miljarder, 1 000 arbetstillfällen och 3 000 indirekta arbetstillfällen och många arbetstillfällen i Torråsen (oklart hur många och när). Jag väljer att tro på det när jag ser det. Utbyggnad av all infrastruktur verkar lösa sig själv, helt magiskt, för kommuninvånarnas pengar. Men Daoson menar att man i kommunen inte gör kalkyler när man ser det som etableringsprojekt.

Annons

Fråga vilket privat företag/exploatör som helst vad man börjar med i ett projekt, jo ekonomiska kalkyler. Privata bolag ser ofta till sina aktieägares bästa, ser Östersunds ledande politiker till sina aktieägares bästa nämligen invånarna?

Annons

Det verkar som att kommunledningen går på devisen: ”Man ska inte räkna på det, då går det aldrig ihop.”

ROA

Läs också: Länstidningens artikelserier Försvarets återetablering i länet och Verksmons industriområde växer.

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan