Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Har LT:s kulturredaktion något emot konserter i kyrkan eller annan musik än pop?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Publiken tackade med stående ovationer i den näst intill fullsatta kyrkan. Vilken musikalisk fullträff, här i Östersund!!" skriver Konsertbesökare om Förklädd Gud i Stora kyrkan den 14 maj.

Bild: Caj Källmalm

Annons

Det var med stor förväntan som vi gamla körsångare gick till Stora kyrkan söndagen den 14/5 för att lyssna till Orkesterföreningens framförande av Förklädd Gud. Dessutom framfördes Lars Erik Larssons Pastoralsvit och kanske en av världens främsta flöjtister, Per Gross i Vivaldis Flöjtkonsert i G-dur.

Huvudnumret var dock Förklädd Gud. Dirigenten Niclas Strandberg, konsertmästaren Bengt-Eric Norlén, solisterna Rebecca Rasmussen och Mattias Olsson, Orkesterföreningens deltagare, Motettkörens alla sångare, recitatören Eva Röse – alla bidrog de till en fantastisk musikalisk upplevelse! Publiken tackade med stående ovationer i den näst intill fullsatta kyrkan. Vilken musikalisk fullträff, här i Östersund!!

Annons

Därför var det också med stor förväntan vi öppnade måndagens LT för att gotta oss i recensioner eller åtminstone läsa om framförandet. Döm om vår förvåning när det i ett helsidesuppslag förvisso handlade om Eva Röses besök i Östersund och att hon deltagit som recitatör i Stora kyrkan, men inte ett ord om Orkesterföreningen, solister, kör, dirigent Niclas osv.

Annons

För en kort tid sedan framträdde en av Sveriges världskända körer i fullsatt Stora kyrkan, nämligen Radiokören. Inte ett ljud från LT där heller.

Nu undrar jag om LT:s kulturredaktion har något allmänt emot konserter i kyrkan eller för all del annan musik än pop. För vår del slutar det här med att vi säger upp abonnemanget.

Konsertbesökare

LT:s kultur- och nöjesredaktör Ida Stiller svarar direkt:

Vad härligt att du tagit del av ett framförande som du beskriver som en fantastisk musikalisk upplevelse. Det är underbart att få vara med om sådana.

Själv missade jag tyvärr ”Förklädd Gud” då jag hade en ledig helg och befann mig på några vänners gemensamma 30-årsfest. En fantastisk musikalisk upplevelse fick jag dock – det bjöds på en suverän countrykonsert av bandmedlemmar från både June Vide och Solen på festen.

Andra musikaliska fullträffar jag tagit del av på senaste tiden var den 18 maj på Captain Cook när Stuck On arrangerade konsert med The Photophonics och Karl Knut Sigurd samt den 20 maj när Tommy Nilsson spelade skivor på Bua. Ingen av dessa spelningar har jag skrivit om på kultursidan.

Det finns mycket som händer i länets kultur- och nöjesliv som inte uppmärksammas i spalterna. En stor del av det journalistiska arbetet handlar om att välja bort – utifrån tid, resurser och läsintresse. Men självklart vill jag att ni läsare fortsätter höra av er med tips till mig.

Annons

Personligen tycker jag att det var av stort intresse att Eva Röse var recitatör under ”Förklädd Gud”; hon är fortfarande ny som president och vilka uppdrag hon tackar ja till, och när hon prioriterar att vistas i länet, säger något om vilken riktning vi kan vänta oss att presidentskapet går mot de kommande åren. Hade Eva Röse varit president i något decennium hade besöket såklart inte varit lika journalistiskt intressant.

Annons

Vilka uppdrag Eva Röse tackar ja till säger något om vilken riktning presidentskapet kan gå mot de kommande åren, menar Ida Stiller.

Bild: Caj Källmalm

Men nu var det det. Att då avkräva vår enda helgreporter att också recensera framförandet hade varit övermäktigt. Och att skriva referat utifrån konserter säger jag blankt nej till – det är inget annat än riktigt slapp journalistik.

Läs också: Stort intresse när presidenten framträdde i republiken: ”Överväldigad”

Läser man LT:s kultursida hoppas jag att man snabbt blir varse om att kulturredaktionen varken har något emot konserter i kyrkan eller annan musik än pop. Vi uppmärksammade till exempel visst Radiokörens framträdande i Stora kyrkan, med den här artikeln.

Men även om några av Sveriges vassaste kulturskribenter frilansar för LT Kultur har vi inte tid, utrymme och ekonomi att bevaka allt som händer i Jämtland Härjedalen. Jag är förresten ständigt på jakt efter duktiga frilansare, så skicka gärna in några arbetsprover om du är sugen på att exempelvis recensera klassisk musik framöver.

Annons

Det är tack vare frilansarna som den här kultursidan håller den höga kvalitet som den gör, men jag vill också vara tydlig med att kulturredaktionen i form av fast anställda på Länstidningen endast består av mig. Självklart gör du rätt i att säga upp ditt abonnemang om du inte håller med mig om att LT gör mycket bra såväl nyhets- som kulturjournalistik, men färre prenumeranter kommer knappast att leda till bättre bevakning.

Annons

Läs också:

Konstigt att någon som vill försvara språket slarvar så mycket med orden

Vera Leijonklo har inte ensamrätt på Östersund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan