Annons

Annons

Annons

Insändare
Dags att reflektera på djupet om Nato

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato.

Bild: Geert Vanden Wijngaert

Annons

Det är tydligt att Europa, NATO och Ryssland, rör sig mot en alltmer spänd militär situation, som kan leda till ett tredje världskrig. USA och Europa skickar stora mängder vapen och krigsutrustning till Ukraina, och gränsen mellan ett proxykrig och ett världskrig blir allt tunnare. Det är viktigt att vi börjar se mer eftertänksamhet och klokhet i debatten.

Annons

Ska vi ignorera tidigare generationers varningssignaler om att undvika en liknande situation igen, utan att ha en djupare samhällsdebatt och lyssna på medborgarnas åsikter? Jag anser att alla andra utmaningar, såsom klimatförändringar, ekonomisk instabilitet, energikris, höga låneräntor och matbrist, bleknar i jämförelse.

Annons

Inget annat ämne bör vara så högt prioriterat i både riksdagen och media. Om vi väl går med i NATO kommer denna diskussion att vara överflödig, och vi kan tvingas in i ett tredje världskrig, oavsett om vi vill det eller inte. Det är viktigt att reflektera över vem som har mest makt inom NATO.

Vad tycker du om president Biden? Vad är dina åsikter om USA:s inblandning i olika krig under modern tid? Hur ser du på den geopolitiska konflikten mellan USA och BRICS-länderna? Vill du att Sverige blir en ryggradslös spelbricka i detta maktspel?

Fortfarande finns en möjlighet att göra en djupdykning och reflektera över dessa frågor. Det kommer att gynna Sverige under de kommande 100 åren, precis som vår historiska neutralitet har gjort.

Christer Nylander

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan