Annons

Annons

Annons

Ragunda

Insändare
Sveriges Lärare i Ragunda: Vi protesterar mot nedskärningarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Anders-Olofskolan i Hammarstrand lär få känna av neddragningarna på 3,5 miljoner kronor som Ragunda kommun vill göra, och som Sveriges Lärare ställer sig emot i sin debattartikel.

Bild: Maria af Sandeberg

Annons

Förra veckan uttalade sig vårt nya kommunalråd i media att ”Ragunda ska vara en bra kommun”. Är Ragunda verkligen en bra kommun för våra barn, unga och lärarprofessionen när Alliansen i Ragunda i dag (23/5) fattat beslut om att dra ner budgeten med 3,5 miljoner kronor för grundskolan samt att lägga ner halva kulturskolan?

Vi i Sveriges Lärare i Ragunda hade så sent som förra veckan en debattartikel ute i Länstidningen (Pengar till skolan är investeringar, inte kostnader, 17/5) och Östersunds-Posten där vi tog upp att besparing på skolan är en besparing på framtiden. Ragundas ungdomar är bland de sämsta i landet när det kommer till att vidareutbilda sig efter gymnasiet. Att nu dra ner på resurserna till skolan med 3,5 miljoner kronor innebär att Ragundas ungdomar kommer stå ännu sämre rustade inför framtida akademiska studier. Om vi tar bort 7–9 tjänster eller helt sluta köpa läromedel, hur slår det mot våra elevers kunskaper?

Annons

Annons

Skolan har statliga styrdokument att följa och en egen lagstiftning, nämligen Skollagen, och i dessa är det tydligt att skolan har i uppdrag att tillgodose elevers behov av särskilt stöd. Tyvärr är det just de tjänsterna som ger det stödet som brukar hyvlas bort först, elevassistenter och speciallärare, eftersom det ju inte går att ta bort ämneslärarna. I den nu beslutade nedskärningen är risken stor att våra elever i behov av särskilt stöd inte kommer att få det.

Det finns en gräns för vad vi som jobbar inom skolan kan stå för och ta ansvar för i vårt yrkesutövande. Sveriges Lärare i Ragunda kan inte ställa sig bakom ett beslut som innebär att kommunens skolverksamhet, som redan i dag har arbetsmiljöproblem med höga sjukskrivningstal, nu riskerar än större problem.

Styrelsen för Sveriges Lärare i Ragunda

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan