Annons

Annons

Annons

Strömsund

Läsartext
Lyckad final med säckpipekonsert i Strömsund

Detta är en läsartext.

Under två veckor har föreningen Route 45 genomfört flera gränsöverskridande samarrangemang till förmån för psykisk ohälsa. Den 7 maj gick startskottet med en tunnbrödsfestival med årets tema psykisk hälsa i Åsele och den 10 maj påbörjades ett flertal föreläsningar i Strömsund för skolungdomar och intresserade från allmänheten.

Det bjöds på en hejdundrande konsert i Strömsunds kyrka, med samstämmig körsång, barnkör, solosång och en välljudande säckpipeorkester.

Bild: Sten Stromgren

Därefter avlöstes aktiviteterna av varandra med fler föreläsningar, familjeaktiviteter på Strömsunds hembygdsgård, cykellopp till Åsele där medalj väntade.

Annons

På lördagskvällen den 20:e avslutades allt med en hejdundrande konsert i Strömsunds kyrka, där publiken fick ta del av allt från samstämmig körsång, barnkör, solosång till en välljudande säckpipeorkester.

Annons

– Det har varit två tuffa veckor men allt har flutit på otroligt bra. Vi har haft många snälla människor som ställt upp ideellt och alla har gjort det fantastiskt bra, berättar Jenny Carlzon och Elin Thellbro Marcusson i arrangörsstaben på föreningen Route 45.

Under lördagskvällen genomförde den nybildade föreningen Route 45 finalen på ett tvåveckors arrangemang för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Det har varit ett samarrangemang av Rotary Strömsund, Svenska kyrkan, Dorotea Event, Saga 45 och företagarna som genomförts över flera kommungränser, tillsammans med flera föreningar, motorcykelklubbar, riksorganisationen Hjärnkoll och företag som stöttat ekonomiskt.

Evenemanget startade i Åsele den 7 maj med en tunnbrödsfestival och uppträdande av farmenvinnaren Nebil Davidsson. Festivalen pågick hela vecka 19 med 4 föreläsare per dag, aktiviteter och underhållning av Fredrik Lundman, känd som The Swedish cowboy.

Åseleveckan avslutades med ett tvådagars cykellopp från Strömsund till Åsele. Foto: Route 45

Åseleveckan avslutades med ett tvådagars cykellopp från Strömsund till Åsele och sedan underhållning med The Rocking Pots i Dorotea.

Den 10 maj startade Strömsund sina arrangemang med en föreläsning av Panetozartisten Pa Modou Badjie. En föreläsning med respekt som tema och som fångade många skolelevers tankar. Därefter bjöds det på yogapass, föreläsning om att leva med ADHD och den 12:e anordnades det en familjedag på Strömsunds hembygdsgård, som avslutades med cykellopp upp till Åsele. Ett lopp som startades med eskort av Strömsunds motorcykelklubb ut ur Strömsund och depåstopp med övernattning i Dorotea. Därefter trampade cyklisterna vidare till Åsele där pågående tunnbrödsfestival med barnteater och föreläsare från bland annat Hjärnkoll medverkade.

Annons

Annons

– Föreläsningarna har avlöst varandra under en vecka ytterligare och bland annat har besökarna fått gå på vernissage på Strömsunds fotoklubb, berättar Jenny Carlzon.

Därefter har influencern Jenny Freed berättat om sin träning, Ann-Sofie Odwyer har berättat om hur det är att vara anhörig till en dement person och Hjärnkolls ambassadörs Johanna Furberg föreläste för en stor publik om hur hennes ångest och OCD påverkat henne.

Hela arrangemanget avslutades under lördagskvällen den 20 maj med en välgörenhetskonsert i Strömsunds kyrka. Där bjöds publiken på allt från samstämmig körsång, barnkör, solosång till den välljudande säckpipeorkestern Stockholm Grey.

– Det är förmodligen världspremiär med säckpipekonsert i Strömsund, menade Tommy Persson som även han varit delaktig i arrangemanget.

Alla arrangemang har varit gratis och syftet har varit att skapa ökad öppenhet kring psykisk ohälsa med målet att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt.

Carina Thellbro Marcusson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan