Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Försvar av människovärde och folkbildning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag är tacksam för att Robert Uitto tar parti för människovärde och folkbildning i LT.

Bilden är från Birka folkhögskola.

Bild: Ingmar Reslegård/arkiv

Annons

Jag håller med om att det är viktigt att kämpa för allas lika värde- det människovärde som Gud gav oss när han skapade oss till sin avbild. Det är viktigt att vi hjälps åt i kampen för detta människovärde från befruktning till sista andetaget/hjärtslaget.

Jag är också tacksam för att han argumenterar för kunskap, bildning, fritt tänkande, argumentation, egna slutsatser, vetenskaplighet men också medkänsla och förståelse.

Annons

Låt oss ta exemplet naturvetenskap. Där är elläran färdigutforskad. Maxwell sydde ihop den fullständiga teorin för över hundra år sedan, så det behöver vi inte diskutera mera. Men det finns andra områden som vi inte lyckats utröna.

Till exempel hur livet uppstod. Där finns en handfull hypoteser som bygger på slumphändelser, men ännu finns det ingen som går att förena med våra kända naturlagar. Somliga argumenterar utifrån naturalistiskt perspektiv (tron att universum består av enbart sådant som går att iaktta med våra fysiska sinnen) och andra utifrån perspektivet att det alltid måste finnas en uppfinnare bakom en avancerad skapelse/konstruktion. Detta kan och bör man däremot diskutera.

Jag är också tacksam för att han tar upp det viktiga målet med människovärde och folkbildning, nämligen att man får något mer att leva för. Förr i tiden hade inte alla det lika bra materiellt som vi har det nu. Dock så var det många som hade bra kontakt med skaparen av livet.

Detta gav oftast god motivation att förvalta skapelsen så att vi alla fick det bättre. Idag är det vanligare att unga människor indoktrineras med att livet uppstått/formats med hjälp av slump och konkurrens.

Annons

Tyvärr har det då också blivit vanligare med att människor tycker att livet är meningslöst. Därför tror jag som Robert att det är bra med folkhögskolor (Lars i Ring P1 19/5). Dessa kan bidra med mer verklighetsnära perspektiv på livet och skapelsen så att individen tydligare kan se sin viktiga uppgift i sammanhanget. Detta tror jag är en mycket viktig faktor som motverkar både självmord, drogmissbruk och kriminalitet.

Därför ska vi satsa på folkhögskolor, helst med kristen profil!

Ulf Hedin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan