Annons

Annons

Annons

Torvalla

Läsartext
Konstvandringen – ett unikt projekt i Torvalla

Detta är en läsartext.

Mitt emellan vårens obetvingliga framfart och vinterns fortfarande hårda vindar, samlades en skara vandrare från PRO Leva Livet i Torvalla för att göra en vandring längs konstrundan. Vandringen blev drygt 6 kilometer lång och vi kunde bese 17-18 konstverk.

Vandringsgruppen samlade i skulpturen Vädertemplet-Förändring av Mats Caldeborg. Foto: Gertrud Hedberg

Annons

Annons

Vi passerade också platser, där konstverk plockats undan för reparation, vilket kan vara nödvändigt efter slitage av tidens tand och även mänsklig klåfingerhet.

Konsten i Torvalla är ett unikt projekt, där konsten lades in som en viktig del i samband med att stadsdelen planerades och byggdes på 80-90-talet. En arbetsgrupp fick i uppdrag att tillsammans med konstnärlig rådgivare utse konstnärer och ansvara för konstverkens utplacering. Totala kostnaden för utsmyckningen uppgick till runt 5 miljoner kronor, vilket var 1 procent av byggkostnaden.

De olika alstren vi såg, var utplacerade längs gångvägar, i gångtunnlar, på kullar, skogsgläntor, i en damm, på torget, till och med uppe i ett träd där det satt en korp. Det verket ingick i Konstgömman, där konstnären Lillemor Petersson bidragit med flera skapelser. Där fanns också Solhjulet, en spännande labyrint i tegel.

Där passade gruppen också på att inta medhavd matsäck, en väl så viktig punkt som själva kulturupplevelsen.

Vandringsträffarna har blivit en populär aktivitet inom PRO Leva Livet. Antalet deltagare ökar ständigt.

Vandringsrutterna anpassas efter säsong. Att ha uppehåll under sommaren verkar inte vara önskvärt, så ledaren Bo Lindberg får fortsätta planera in nya och nygamla vandringsmål.

Gertrud Hedberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan