Annons

Annons

Annons

Ås

Läsartext
På utflykt till Tysjöarna

Detta är en läsartext.

Den 16 maj möttes 14 förväntansfulla SPF:are på Coop Frösön för att tillsammans med vår guide och medlem Ulla Falkdalen besöka Tysjöarnas naturreservat. Vilken tillgång att ha ordförande i ortens ornitologiska förening som guide en sådan här gång.

Samlade med vår guide Ulla Falkdalen för vandring mot utsiktsplatsen. Foto: Majvor Enström

Annons

Vi startade vår vandring med som vanligt vackert väder, lagom varmt för en utflykt till fots. Från parkeringen vid järnvägsövergången i Kännåsen har genom länsstyrelsens försorg byggts en fantastisk ramp som leder genom ett myr och före detta odlingslandskap som i sig själv är värdigt ett besök.

Fågelspaning på utsiktsplatsen vid Tysjöarna. Foto: Majvor Enström

Annons

Här finns lämningar efter bäver, ett landskap präglat av tuvstarr och där björken nu börjat återvända som första invandrare på de gamla myrodlingarna följt av unga granar. Här där ett tidigare sjösänkningsföretag försökt skapa ny jordbruksmark återgår nu naturen till den ursprungliga så sakta. På stolpar längs rampen finns tavlor som informerar om vad som finns i området.

Efter vad som vi tyckte lång vandring nådde vi fikaplatsen med stort F. Så välordnat med bänkar, grillar och tillgång till ved. En snabb fika och sen ut till utsikten över sjön och med hjälp av våra egna kikare, men framförallt med den proffskikare vår guide tillhandahöll, kunde vi börja studera fågellivet.

Vi fick lära oss om vigg, kricka, bläsand, svarthakedopping o.s.v. Något som vi särskilt fäste oss vid var hennes berättelse om enkelbeckasinens läte och framförallt det ljud hanen utförde under parningsleken genom vingfjädrarnas vibrationer under luftdykningarna. Vi fick höra gransångare, lövsångare, bofink.

Annons

Vi informerades om den höjning av vattennivån som skett genom länsstyrelsen för att gynna harrens lek, men som gjort att vadarna mer eller mindre försvunnit. Människans klåfingrighet påverkar våra miljöer, det som blir gott för någon kan leda till katastrof för andra.

Men framförallt, vi fick samtala, skratta och samvara, viktigt sådana här dagar. Det skedde vid lägerelden där vi grillade korv och bara njöt.

Sedan kom ett stilla regn som dämpade fågelsången under vår vandring tillbaka till parkeringen.

Denna dag var till ända, om 14 dagar Fillstabäcken!

Lars Gabrielsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan