Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Ny vinprovning med SPF Frösön

Detta är en läsartext.

Den 9 maj träffades vi, 63 ivriga medlemmar åter för en vinprovning. Den här gången röda viner men nu från ”Nya Världen”, det vill säga länder utanför Europa. Viner har ju blivit en global produkt, det både dricks och produceras idag över hela världen. Många nya länder producerar viner i världsklass.

Maj-Britt Ringvall och Sven-Erik Paulsson höll i vinprovningen. Foto: Majvor Enström

Annons

Som vanligt var det våra sommelierer Sven Erik Paulsson och Maj Britt Ringvall som höll i provningen. De gjorde ett jättejobb, bara att fylla upp 252 glas till lämplig nivå inför provningen, välja bra viner till ett resonabelt pris, och trycka upp provningsprotokoll är ett hästjobb.

Annons

De viner vi skulle prova, med den teknik vi lärt oss från tidigare provningar, kom från USA, Argentina, Sydafrika och slutligen Australien. De hade valt viner som skulle passa till grillade rätter, då sommaren är den tid på året som männen ändå verkar vilja ha en roll i matlagningen, dock inte i köket, utan mer framför grillen.

SPF Frösön hade ett välbesökt medlemsmöte med vinprovning. Foto: Majvor Enström

Druvan är ju den viktiga ingrediensen i vintillverkning och nu skulle vi smaka viner tillverkade av; i det amerikanska vinet en Zinfandel, i det argentinska en Malbec, i både det sydafrikanska och australienska vinet en Shirazdruva. Förutom druvan är ju jordmån, temperaturer och hantering viktiga element i processen, vilket leder till smakupplevelserna vi eftertraktar.

Här satt vi nu i grupper på 4-6 personer och försökte inför varandra och våra sommelierer analysera de smaker och dofter som vi kände. Det vi gemensamt kunde redogöra för, var att nu smakade vi kraftigare viner, mer garvsyra och strävhet än de tidigare vinprovningarna vi deltagit i. Det här var viner anpassade för grillat kött, något som är vanlig festmat i de här länderna, i Argentina vardagsmat.

Annons

Annons

Själva avsmakningen avslutades med en omröstning om vilken vi uppskattade mest. Enigheten var stor att det sydafrikanska vinet var det mest uppskattade, vi noterade också att det var det dyraste så priset har kanske en betydelse för kvaliteten.

Nu till maten, en härlig buffé hade dukats upp också den med grilltema för att passa hop med vinerna, härligt med denna samvaro. Nu kunde vi nöjda, glada och lite vinkunnigare skiljas åt.

Lars Gabrielsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan