Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Prioritera befintlig kultur, inte ett dyrt nybygge

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en intervju med Länstidningen den 12 maj uttryckte regionens kulturchef, Anna Söderbäck, sin tveksamhet inför idén om ett nytt kulturhus i Östersund. ”Ett 'finkulturhus', glöm det!”, löd rubriken.

Anna Söderbäck föreslår att vi i stället lägger vårt fokus på att utveckla och förbättra befintliga mindre lokaler. Jag instämmer helt i detta. De mindre, fria aktörerna i vårt kulturliv och deras engagemang och kreativitet bör i stället uppmuntras och stödjas.

Annons

Annons

Sverige, i sin nuvarande ekonomiska situation, bör noggrant överväga hur vi bäst använder våra resurser.

”Förbered er på ett fattig-Sverige ni inte trodde fanns”, skriver Andreas Cervenka i Aftonbladet och riksbankchefen Erik Thedéen förvånas över svenskarnas brist på insikt i den ekonomiska situationen.

Vi har kommit till en punkt där vi bör tänka till två gånger innan vi binder oss till ekonomiskt dränerande projekt.

I en region där sjukvården kämpar med ekonomiskt kaos och infrastrukturen – vägar och skolor – behöver omfattande renovering, frågar jag mig: är det verkligen rätt tid att prioritera ett nytt kulturhus?

Om ett nytt kulturhus ska byggas, bör det dessutom inte vara en ensidig kostnad för regionen. Staten bör naturligtvis bidra.

Men med statens åtaganden i Ukrainakrisen och behovet av att stärka Sveriges försvar så att det passar in i Nato, ser detta inte ut att vara möjligt.

Låt oss inte drömma om ett nytt, dyrt ”finkulturhus”, utan i stället fokusera på att stödja och utveckla det vi redan har.

Peter Ligendza

konstnärlig ledare och dirigent för Östersunds serenadensemble och Jämtlands sinfonietta

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Läs också: ”Ett ’finkulturhus’, glöm det!” – regionens kulturchef om de kommande åren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan