Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Vårens sista kulturafton med Katarina Lundström på Ljungens närbibliotek

Detta är en läsartext.

Vintern hade kommit på nytt när Ljungens närbibliotek bjöd in till vårens sista kulturafton. Då passade det fint att sitta inne och lyssna på Katarina Lundström. Hon har arbetat på Jamtli, Föreningsarkivet och nu senast som regionens biblioteksutvecklare. I snart 40 har hon skrivit och böckerna är många.

Lundström började berätta om Kaféliv, som skrevs i Umeå när hon studerade etnologi. Där finns en kartläggning av kaféer och intervjuer med kaféägare i Östersund under 1900-talet. Kafé Slalom, Godtemplarkaféet, Gunnings. Wedermarks finns ännu kvar. Fortfarande efterfrågas Kaféliv av författare som gör research.

Annons

Annons

Dansminnen är en samling berättelser som 109 personer bidragit med. Ingen av dem fanns bland åhörarna men de flesta i salen hade säkert egna minnen från något av de 231 dansställen som funnits i länet.

I Jämten från 2012 har Lundström skrivit om barnomsorgsutbyggnaden i kommunen. Det första kommunala daghemmet var Balders Hage. Innan dess fanns Efs barnstuga och lekskolan i Morénska villan och Emanuelskyrkans daghem.

Författaren disputerade med Fruars makt och omakt: om kön, klass och kulturarv 1900-1940. Den handlar om landshövdingarnas fruar, som på olika sätt verkat själva i länet. Ellen Widen var initiativtagare till föreningen Jämtslöjd, friluftsmuseet Jamtli och Jämtlands läns konstförening. Hanna Rydhs stora intresse för hemslöjden, särskilt sockendräkten, var kopplat till ett socialt feministiskt engagemang. Hon kandiderade faktiskt till att efterträda sin man när han gick i pension 1938. Men det gick inte för att hon var kvinna.

Om hur kvinnligt och manligt i länet skapades och förändrades under 350 år har författaren redogjort för i Skilda världar. Mjölkningen var till exempel ett kvinnoarbete ända tills mjölkmaskinen kom. Det återkommer och fördjupas i Att gå över gränsen om genusförhållandena på landsbygden 1900-1960.

Lundströms senaste bok heter Bräcke kommuns bibliotekshistoria.

Annons

På Ljungens närbibliotek kan du låna i rörelse, personligt och politiskt i 50 krönikor. Man kan också läsa hennes artiklar i ortstidningar och hoppas på en ny bok.

Annons

Det blev en mycket trevlig och lärorik kväll. Nästa kulturafton blir 26 september. Då kommer Sara Halvarsson. Och fram till dess kan den som vill låna böcker på Ljungens närbibliotek. Vi ses!

Monika Hedman

Eva-Märta Pålsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan