Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskJämtlands län

Jenny Wennberg
Preem är inte Röda korset för bilägare

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det var ganska rörande att läsa Elisabeth Svantesson på Twitter i måndags:

"Många hushåll har en pressad ekonomi. Drivmedel har blivit enormt dyrt pga reduktionsplikten. Nu är ändrar vi det. Jag förväntar mig att även oljejättarna tar ansvar och sänker priset så mycket de kan, så att den som måste köra bil till jobb el barnens träning har råd att göra det."

Elisabeth Svantesson verka tro att oljebolag är välgörenhetsorganisationer.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Elisabeth Svantesson verkar tro att oljebolagen är en sorts välgörenhetsorganisationer. Det är de inte. Oljebolagen är bolag. Med ägare som vill göra så höga vinster som möjligt. Precis som livsmedelskoncernerna.

Annons

De som ska värna om barnfamiljerna är Elisabeth Svantesson och hennes kompisar i Moderaterna. Inte oljebolagen. Det är över huvud taget inte deras uppgift. De jobbar med olja.

Annons

Elisabeth Svantesson verkar tro att oljebolagen är en sorts välgörenhetsorganisationer.

Elisabeth Svantesson ljuger dessutom. Numera utgår i och för sig nog de flesta ifrån att Tidögänget ljuger så fort de öppnar munnen.

Det är inte reduktionsplikten som gjort drivmedel dyrt. Kriget i Ukraina är en viktigare faktor. Världsoljepriset är en lite mer komplicerad fråga än att det skulle handla om reduktionsplikt i Sverige. Trots det säger Svantesson att "Drivmedel har blivit enormt dyrt pga reduktionsplikten."

Men det är inte den enda lögnen. Regeringen lovar mer än de kan hålla om reduktionsplikten.

Häng med!

För vad säger då oljebolagen när regeringen nu lovar sänka andelen biodrivmedel i bensin och diesel till 6 procent vid årsskiftet, vilket enligt Tidögänget blir 5,50 kronor billigare per liter diesel vid pump 2024?

Att det förmodligen kommer bli dyrare, inte billigare att köpa drivmedel. Och dessutom riskerar regeringens löfte leda till dieselbrist eftersom mer olja ska blandas in i dieseln. Till SvD säger Preem följande om 5,50 kronor billigare vid pump:

"Det finns ingen i branschen som tror att det kommer att bli i närheten av av den siffran."

Aj.

Annons

Om vi jämför beskeden Ulf Kristersson ger beroende på när han babblar är det lite skillnad kan man säga.

Annons

I DN skriver han och Tidögänget så här:

"Den nya lägre nivån ska gälla under mandatperioden och gör att det kan bli ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024."

Det låter som Ulf Kristersson lovar att det ska bli 5,50 kronor billigare, eller hur? Den observante ser dock det lilla ordet "kan" i meningen. "Kan" betyder i det här sammanhanget att regeringen inte lovar något över huvud taget. Man killgissar. Eller ljuger, att döma av kommentarerna från oljebolagen.

När TT pratar med Ulf Kristersson är han lite ärligare än på DN Debatt.

"Det är inte säkert att dieselpriset sänks med 5:50 kronor per liter."

Vad det här kommer kosta oss vet vi inte. Men många miljarder, är en ganska säker tjejgissning.

Så summa summarum:

Regeringen säger att drivmedel blivit dyrt på grund av reduktionsplikten. Det är lögn.

Regeringen låtsas lova 5,50 kronor billigare diesel vid pump 2024. Det kan bli dyrare än idag säger oljebolagen och dessutom dieselbrist.

Elisabeth Svantesson tror att Preem och andra oljebolag är en sorts Röda korset för bilägare. Det är det inte.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan