Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
MP: I SD:s Sverige får inte demokratin plats

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En naiv borgerlighet har trott att de kan kamma till Sverigedemokraterna. Nu ser vi i stället motsatsen hända. Under många år har SD anpassat sin retorik ”eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern”. Men för varje millimeter makt och inflytande som Ulf Kristersson har gett dem vågar de uttrycka sig allt mer radikalt och lägga fram allt mer extrema förslag.

Annons

För varje millimeter inflytande som Ulf Kristersson (M) har gett Sverigedemokraterna vågar de lägga fram allt mer extrema förslag, skriver representanter för miljöpartiet. Bild från söndagens partiledardebatt i SVT.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Så sent som i höstas ställde SD upp på att politiker ska hålla en armlängds avstånd till kulturen. Ett halvår senare talar de gärna om att det är självklart att politiker ska styra den skattefinansierade kulturen. Det kan utan närmare eftertanke låta rimligt – men kultur fri från politisk styrning är helt grundläggande i en demokrati.

Annons

Det måste få finnas kultur som provocerar både sverigedemokrater och miljöpartister. Kulturens kraft förstås väl av auktoritära regimer – där ställs kulturen i maktens tjänst samtidigt som kritiska röster tystas.

Vi måste se det mönster som Sverigedemokraternas enskilda utspel utgör. Gång efter annan vevar de mot kulturyttringar och människor som inte passar in i deras Sverige.

De vill stoppa finansieringen av civilsamhällesorganisationer som kritiserar deras politik. De stoppar kulturevenemang som inte faller dem i smaken. De menar att muslimer inte kan vara svenskar. De sprider konspirationsteorier. De skämtar om att spela ”journalistrugby”. Listan kan göras lång. Och det är inte enskilda medlemmar – det är partiets främsta företrädare.

Allt och alla som inte stämmer överens med SD:s Sverigebild ska tystas. Det ger oss inte bara ett Sverige där inte hbtqi-personer, asylsökande eller minoriteter får plats – det ger oss ett Sverige där inte demokratin får plats.

Annons

Ulf Kristersson och hans regering har tillträtt på Jimmie Åkessons nåder. Hur länge ska regeringspartierna fortsätta att blunda för den Pandoras ask som de har öppnat?

Amanda Lind

kulturpolitisk talesperson (MP)

Karin Thomasson

ledamot regionfullmäktige Jämtland Härjedalen (MP)

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan