Annons

Annons

Annons

Ås

Läsartext
Bygdegårdsföreningar möttes vid stämma i Ås

Detta är en läsartext.

Jämtlands bygdegårdar samlades den 22 april i Ås föreningshus för distriktsstämma. Efter två år av distansmöten fick vi äntligen träffas fysiskt. Närmare 30 personer representerade 17 bygdegårdsföreningar Det serverades kaffe och smörgås vid ankomst till Ås föreningshus.

Marianne Eriksson, ordförande i föreningen, välkomnade med att berätta om Ås föreningshus långa historia. Det byggdes 1886 för logen Liljan av IOGT. Efter branden 1916, återuppbyggdes det omgående med de fantastiska vägg- och takmålningarna av konstnären Sven Linnborg.

Jämtlands bygdegårdar samlades Ås föreningshus vid distriksstämman.

Annons

Föreningen Ås föreningshus bildades 1992 för att förvalta huset, en kulturbyggnad till glädje för bygden, genom uthyrning, egna arrangemang och verksamheter. Bland annat tangofestivaler med cirka 150 deltagare från hela Sverige och även andra länder. Nu finns en arbetsgrupp för att kartlägga husets renoveringsbehov.

Annons

Vice ordförande Eva Dahlänger hälsade ombud och gäster välkomna. Stämman inleddes av förbundschef Kenneth Lundmark via länk. Han tillträde i augusti 2021 och är uppväxt i Jokkmokk i Norrbotten och har på olika sätt arbetat för att skapa möjligheter för människor och organisationer att utvecklas.

Han berättade om förbundskansliet, med ny experthjälp, Björn Körlof, inom kris, särskilda händelser och totalförsvar. Vid beredskap kan bygdegården vara ett nav vid kris och annan experthjälp som finns inom många områden, till de 24 distrikten.

Presidiet med, från vänster, Eva Dahlänger, Marianne Eriksson och Margita Gustfsson.

Försäkringsvärdet för de 1456 anslutna bygdegårdarna är 12,5 miljarder varav konst 14 miljoner, däribland flera tavlor av Lars Lerin. Vi fick en hel del statistik utifrån föreningarnas årsrapporter, dessa har stor betydelse för förbundets utveckling. All service från Bygdegårdarnas riksförbund och all påverkan på samhället för stöd till allmänna samlingslokaler bygger på de uppgifter vi har från föreningarna.

SV:s verksamhetsutvecklare, Linda Åkergren, redogjorde för vilka möjligheter det finns, att få stöd för arrangemang inom kulturområdet, om samarbetet och hur SV kan hjälpa de 90 bygdegårdarna, bland annat administrativt, vid till exempel biljettförsäljning till evenemang och kurser för styrelsefunktionärer för föreningarna.

Annons

Annons

Därefter fick vi tips av Sigrun och Otto Lööv från Ovikens bygdegårdsförening, Orrgården, som sökt stöd via Boverkets investeringsbidrag för samlingslokaler vid flera tillfällen. De startade sin renoveringsresa 2013 med miljöarbetet och solceller. Vidare den omfattande renoveringen av köket, bergvärmeinstallationen och om energieffektiviseringen med tilläggsisolering och ny panel fram till i dag. Deras erfarenheter att söka bidrag, finansiering, utbetalningsstrul, momsredovisning och vikten att ha en stark ordförande och projektledare för att söka bidrag, mycket ideellt arbete blir det.

Efter sedvanliga stämmoförhandlingar bjöds vi på en härlig gulasch till lunch med goda ostar och hembakat bröd av Jämtlands matsalar.

Förtroendevalda i distriktsstyrelsen: Ordförande Maria Anstett-Rim, Östersund, vice ordförande Eva Dahlänger, Hoverberg, kassör Jan Hammarlund Vigge, sekreterare Margita Gustafsson, Boggsjö. Ledamöter Kerstin Eriksson, Mattmar och Ann-Charlotte Ernehed, Kälom. Ersättare: Emma Holm, Brånan och Sandra Eriksson Qvist, Tandsbyn.

Mottagare av silvernålar var Nils-Gunnar Nilsson och Marianne Eriksson, Ås.

Silvernålen för förtjänstfullt arbete och engagemang i bygdegårdsföreningen tilldelades Olle Olsson och Irene Larsson, Hoverberg och Nils-Gunnar Nilsson och Marianne Eriksson, Ås.

Annons

Årets bygdegårdsförening och Årets eldsjäl väntar vi med till nästa år eftersom många bygdegårdsföreningar inte har kommit igång med sin verksamhet efter pandemin.

Stämman avslutades med den unika dockteatern och musikföreställningen om konstnären Primus Mortimer Pettersson av och med Martin Johansson, Undantaget, Jämtlands kulturutövare i BR:s kulturbygdsturné.

Stämman avslutades med den unika dockteater och musikföreställning om konstnären Primus Mortimer Pettersson, av och med Martin Johansson, Undantaget, Jämtlands kulturutövare i BR:s kulturbygdsturnén, med cirka 20 föreställningar runt om i vårt län. Det blev stora applåder från åhörarna. Därefter kaffe, gofika och mingel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan