En av Sveriges just nu modernaste ladugård finns i Berge Tandsbyn. Två timmars rundvandring med information av Anette, Thomas, Emil Sivertsson och Ida Östling när all ladugårdsteknik är i arbete imponerade alla 70 besökare.

Sonen Emil med högaffel under mamma Anettes tillsyn och längst bak husbonden själv, Thomas Sivertsson. Foto: Sture Björk
Efter ingångsdörren med den 20 meter långa korridoren möter vi den stora mjölktanken på 12 000 liter som har eget rum, därefter kontor där planering och övervakning sker, följt av ett stort personalrum och så ett toppmodernt kök med allt som behövs för att verkligen trivas i ladugården. På den andra sidan finns toalett, tvättställ och dusch.
Annons

Alla kor har fått foder av fodermixern "EMIL". Foto: Sture Björk
Annons
När vi så är inne i själva ladugården, med en ventilationsanläggning som har 10 "skorstenar" som blänker på ladugårdens taknock, där alla 80 kor som kommer att vara 120 om en tid och 30 kalvar som trivs i ett eget stort varmbonat rum, ser vi sedan hur korna står och äter blandningen som fodermixern "Emil" serverar.

Det andas framtidstro vid Berge ladugård. Foto: Sture Björk
Foderblandningen består av första, andra och tredje vallskörd från juni-augusti 2022 tillsammans med vårvete och åkerböna tillsammans med viktiga mineraler och salt.
"Emil" hämtar allt detta vid basstationen som den programmerade ensilageklon hämtar i de fyra nämnda fraktionerna. Bonden Thomas själv visar, i sin mobiltelefon, bilder var han och Emil har lagt de fyra näringshögarna med mellanrum.
Detta kräver planeringsarbete följt av "traktorliret" med exakta rörelser på ratten och frontlastarstickan, från ensilagebalarna genom tre stora radiostyrda portar, för att kornas magar ska få den bästa foderblandningen som kommer att ge maximal mjölkavkastning.
Korna känner själva när det är dags för mjölkning. På frågan hur många dagar det tar innan en ko självmant går i till mjölkning, blev svaret imponerande två-tre.
Mjölkningen med automatisk styrd kraftfodergiva sker vid de två mjölkrobotarna. Skulle något gå fel vid den automatiska rengöringen av de fyra spenarna eller när spenkopparna ansluts, kommer det ett larm i bondens mobiltelefon. Denna larmövervakning är uppkopplad dygnets alla 24 timmar året runt.
Annons
Annons
Fodermixern "Emil" som känner av foderbordets mängd av foder, lägger sedan ut där det saknas och avstår där det redan ligger foder. Därtill borstar "Emil" in fodret som har kommit för långt fram på "matbordet" så kornas tunga når fram.
Det var många besökare som imponerades av denna teknik. Högaffeln har gått i pension.
Majoriteten av de välskötta korna är Holstein (Hol) tillsammans med cirka 40 procent svensk rödbrokig boskap (SRB) och med en liten inblandning av den franska rasen montebéliard, allt för att avla fram friska och starka mjölkkor.
Den viktiga insemineringen sköter gårdspersonalen själv!
Under alla tidigare år på SIVAS gård med farmor Lilly och farfar Bertil i den gamla ladugården, som nu har blivit kvigornas omhändertagande miljö, finns allt i golv, väggar och tak som Anette och Thomas har växt upp med sedan 20 års ålder då den unga flickan från Tandsbyn flyttade till Berge för att bli bondfru och företagare tillsammans med man och sönerna Emil och Lucas.
Visningen av hela anläggningen andades framtidstro för den viktiga svenska mjölkproduktionen och den stora betydelse hela den gröna näringen har i den tid vi nu upplever.
Sture Björk