Annons

Annons

Annons

Verksmons industriområde växer

Insändare
Angående Spikbodarna, kan vi lita på kommunen i framtiden?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det var nog många skidåkare, friluftsmänniskor men framför allt bybor som blev bestörta när etableringen av ett regemente i Torråsen blev känt. En naturskön by som är ett av Östersunds mest besökta skidområden under vintern.

Här i Verksmon ska jätteindustrin byggas. Illustration: Östersunds kommun

När sedan nyheten om en industrietablering i Spikbodarna blev känt, Östersunds mest populära skid- och friluftsområde, var det nog en chock för många Östersundsbor. Jag skulle nog säga att Spikbodarna är lika viktigt för Östersundsborna som Holmenkollen är viktigt för Osloborna. Det är bara att åka upp på Spikbodarnas parkering, en solig lördag i mars, och mötas av alla lyckliga människor som nyttjar detta område.

Annons

Annons

Vad är det då som är så upprörande i detta? Gör kommunen inte som de vill med den mark de äger?

Kommunen har, i sin egen ”Översiktsplan Östersund 2040”, pekat ut det aktuella området i Spikbodarna som skyddsvärt naturområde. Man menar att området är av stor vikt för för invånarnas friluftsliv, men även som attraktioner och för turistnäringens utveckling. Kommunen ska se till att området vårdas och säkerställas som rekreationsområde.

Denna översiktsplan antogs, av kommunfullmäktige, så sent som i juni 2022 och är kommunicerad med kommunens invånare. Att samma område, mindre än ett år senare, riskerar att bli industriområde går inte att förstå?

Det som nu håller på att hända är, kort och gott, att kommunens styrande politiker är på väg att köra över sin egen ”Översiktsplan Östersund 20240” och de flesta av kommunens tjänstemän.

Det blir inte mindre upprörande att kommunen, när detta blev känt för allmänheten, på sin egen hemsida försökte ”pudla”. Man ritade in en ring kring det så kallade ”Korpboet” och låter oss veta att det är direkt felaktigt att Spikbodarna skall försvinna.

Alla som vistas i området vet att Spikbodarnas område till hälften ligger i den sydöstra delen (öster om kraftledningen) och det är den delen som riskerar att bli industrimark. Den andra halvan, som ligger i den nordvästra delen av kraftledningen, ägs av Person Invest och kommer inte att påverkas.

Annons

Är inte emot etableringen som sådan. Att kommunen säger ja till en serverhall på Verksom går inte att ha så mycket synpunkter på, då detta ligger på ett redan detaljplanerat industriområde. Men att säga ja till ytterligare en industrietablering inom ett skyddsvärt naturområde och som tillika är stans mest populära friluftsområde är obegripligt.

Annons

Alla relationer bygger på tillit, så även relationen mellan kommun och dess invånare. Alla relationer bygger på en långsiktig plan; ”vart vill vi framåt” i vår relation? Så även mellan kommun och dess invånare. I detta fall är planen framåt ”Översikt Östersund 2040”. All forskning visar också att tilliten till offentliga myndigheter och institutioner, i detta fall kommunen, är det viktigaste för en fungerande demokrati.

Om detta förslag går igenom försvinner en unik plats och som i generationer betytt så mycket för stadens invånare. Men det som kanske är ännu värre är att tilliten till kommunen allvarligt skadas.

Kommer kommunmedborgarna, i framtiden, kunna lita på de strategiska dokument som kommunen tar fram tillsammans med sina medborgare?

Patrik Finn

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Här hittar du Länstidningens rapportering om Försvarets återetablering i Jämtland samt Verksmons industriområde växer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan