Förändras eller dö.
Är det något budskap som borde skickas till Socialdemokraternas partiledning i dessa dagar så är det just det.

Bild: Henrik Flygare
För trots att S går toppenbra i opinionsmätningarna och partiledaren Magdalena Andersson har stort stöd hos folket är Socialdemokraterna ett parti som ligger på dödsbädden.
Vi har sett utvecklingen i flera år nu: Partisympatierna hos Sveriges befolkning genomgår ett skifte. De yngre generationerna har vänt ryggen åt inte bara Socialdemokraterna, utan hela vänstern, hela den samlade arbetarrörelsen.
Annons

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och SSU:s ordförande Lisa Nåbo på en gemensam pressträff i september 2022.
Bild: Pontus Lundahl/TT
Annons
Fortsätter utvecklingen dröjer det inte många år innan socialdemokratin är en marginaliserad rörelse som på sin höjd kan utgöra regeringsunderlag – men knappast leda landet på egen hand.
Redan i valet 2018 syntes trenden tydligt då Moderaterna blev största parti hos landets förstagångsväljare. 2022 ökade förstagångsväljarnas stöd även för Sverigedemokraterna som blev andra största parti bland unga. Över 60 procent av dem mellan 18-21 år röstade på något av de fem högerpartierna enligt SVT:s Valu. Socialdemokraterna, däremot, skrapade bara ihop en femtedel av stödet i samma åldersgrupp.
Tittar vi på resultaten i skolvalet ser trenden inte ut att avta: Medan S fick 16 procent i skolvalet fick M, SD, KD, C och L tillsammans nästan 70 procent. Det är riktigt nedslående faktiskt.
Men vad beror det på?
Några som har en analys kring det är Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. Deras kritik mot S är minst sagt svidande.
Socialdemokraterna har misslyckats, menar SSU. Efter åtta år vid makten har man lämnat efter sig ett ”trasigt land”.
I en intervju med Expressen utvecklar SSU:s ordförande Lisa Nåbo det hela: ”Det senaste typ trettio åren kan sammanfattas i att högern varit duktig på att tala om att man ska göra om systemet. Att det ska monteras ned och avvecklas. Medan socialdemokratins enda svar har varit: Nej, snälla, rör inte vårt system för det är toppen. Men väljarna ser ju systemet, och att det inte är toppen”.
Annons
Annons
SSU-ordföranden målar upp en bild av ett samhälle där ojämlikheten skenar. De som föddes på 1990- och 2000-talet har aldrig upplevt annat än växande klyftor. Generation X har fått se de rika bli rikare och de fattiga bli fattigare. De som i dag gör entré i vuxenvärlden gör det knappast till några dukade bord – tvärtom.
Läs också: Liss Jonasson: Det är inte bara bränslepriserna som gör att ungdomarna blivit höger
Att kunna låna till en bostadsrätt är en önskedröm och bristen på hyresrätter har lett till en andrahandsmarknad med osäkra kontrakt till ockerhyror. På arbetsmarknaden ser det inte så mycket bättre ut. I många av de branscher där en stor andel unga jobbar är villkoren bedrövliga och begrepp som ”deltid” eller ”tidsbegränsad anställning” snarare regel än undantag.
Samtidigt har skolan, vården och omsorgen nedmonterats och privatiserats. Unga ser sina vänner och bekanta dras in i gängkrig och känner sig otrygga. Oron för den egna ekonomin är stor och segregationen är påtaglig. Och då har vi inte ens nämnt klimatkrisen, krigen eller det ekonomiska läget.
Enligt Ungdomsbarometern upplever för första gången en majoritet, 55 procent, av unga mellan 15-24 år att samhällsutvecklingen är på väg åt fel håll. Jag är förvånad över att den siffran inte är högre.
Samma bild som Nåbo beskriver fick jag när jag nyligen träffade SSU:arna Hanna Amarouche, Elvira Broddesson Ericsson och John Olausson, som alla är SSU-aktiva här i länet.
Annons
Annons

Elvira Broddesson Ericsson, John Olausson, Hanna Amarouche, SSU Jämtlands län.
Bild: Liss Jonasson
Även de har märkt av otryggheten på bostads- och arbetsmarknaden och högervågen hos sin egen generation. De beskriver en socialdemokrati som är ”mossig” och som inte tilltalar unga, varken i den konkreta politiken eller i kommunikationen.
Läs mer: Därför väljer unga högern – SSU-aktiva Hanna, 21: ”Man vet inte vad arbetarrörelsen har betytt”
SSU:s ordförande Lisa Nåbo hotar nu med att dra tillbaka stödet för Socialdemokraternas partiledning om den inte börjar lyssna på SSU. Bra. Det borde de göra.
Det duger inte heller att ha en politik som inte ens det egna ungdomsförbundet tycker adresserar de viktigaste politiska ungdomsfrågorna.
Socialdemokraterna verkar nämligen inte förstå hur allvarligt läget är. Vi pratar om en hel generation som ser Socialdemokraterna – inte högern – som ansvariga för den samhällsutveckling man oroar sig för. Den självinsikten behöver Magdalena Andersson och hennes parti ta till sig.
Det går inte att komma ifrån att det är Socialdemokraterna som har suttit vid makten under en stor del av de unga vuxnas liv. Det är Socialdemokraterna som har styrt landet när klyftorna har ökat och precis som Lisa Nåbo säger till Expressen så duger det då inte att ha en förklaringsmodell om högermajoritet i riksdagen.
Annons
Det duger inte heller att ha en politik som inte ens det egna ungdomsförbundet tycker adresserar de viktigaste politiska ungdomsfrågorna.
Vill Socialdemokraterna behålla sin relevans som politiskt parti så måste den där insikten om vartåt väljarkåren är på väg sjunka in. Det står mellan två alternativ: Vinna tillbaka den unga generationens förtroende, eller raderas ut och glömmas bort.