Annons

Annons

Annons

Noor Karim

ledare socialdemokratiskJämtlands län

Noor Karim
Jimmie Åkesson borde knacka dörr i Åre

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Anders Wiklund/TT

Bild: Jens Stenman

Annons

Det finns ett mörkertal kring hur många som bor i Åre. Flyttboomen har lett till att kommunledningen är osäker på hur många som faktiskt ska betala skatt i turistnavet. Pengar som annars skulle förbättra samhällsservicen rinner iväg till andra delar av landet.

Enligt svensk lag ska du vara skriven där du bor. Oavsett om du är inneboende, sambo eller hyr i andrahand ska du anmäla till Skatteverket var du har din dygnsvila. Annars begår du ett folkbokföringsbrott och kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse.

Folkräkning är en gren som Sverige är världsbäst i. Redan i de gamla kyrkböckerna hade den svenska staten koll på exakt alla som rörde sig på svensk mark.

Men Jimmie Åkesson menar att vi har tappat räkningen. På en pressträff tillsammans med Elisabeth Svantesson gav de Skatteverket i uppdrag att, i samarbete med andra myndigheter, förbättra folkbokföringen.

Annons

Annons

Syftet är att få ordning och reda på vilka som vistas i Sverige. Uppdraget innebär att Skatteverket får 500 miljoner för att rekrytera fler medarbetare som arbetar med folkbokföring och särskild tyngdpunkt ska läggas på kontroller.

Jimmie Åkesson har tillsammans med regeringen gett Skatteverket i uppdrag att få ordning på folkbokföringen i Sverige.

Bild: Anders Wiklund/TT

Dörrar ska knackas, men såklart inte alla. Bidraget Skatteverket får räcker inte till tillräckligt många anställda för att knacka i hela landet. Och det är inte heller Jimmies intention.

Enligt Skatteverkets egen bedömning är uppgifterna i folkbokföringen till ungefär 98 procent korrekta. Det är de två procenten som Jimmie är ute efter.

Några av dem skulle kunna befinna sig i Åre. För där sover fler personer än vad som är folkbokförda i kommunen.

Precis som andra droger stimulerar inflyttningen Åres belöningssystem.

Åre är en framgångssaga utan dess like. Flyttboomen har varit som en drog för Åre kommun. Människor lämnar sitt stressiga betongomhuldade liv i storstäderna för att kunna ta en skidtur på lunchen.

Läs också: Liss Jonasson: Åredalen riskerar att bli en bubbla för de rika

Annons

Precis som andra droger stimulerar inflyttningen Åre kommuns belöningssystem. Åre har mått bra så länge inflödet av folk inte skapar några andra problem. Men efter ett tag skadas hjärnan och drogerna påverkar en negativt. Bieffekterna blir kännbara.

Annons

Det har de sannerligen blivit i Åre.

Det är inte lätt att växa snabbt. Den kommunala grundservicen som vård, skola och omsorg ställs på sin spets. Samhället har inte varit anpassade till de nya behov som en snabbt växande befolkning innebär.

Kommunen tampas med brist på personal, förskoleplatser och bostäder. Nyligen uppdagades det att kapaciteten i vatten- och avloppssystemet nått sin kritiska punkt. Det är bara några exempel på när kommunen har satt krokben på sig själv.

Enligt kommunledningen i Åre har den massiva inflyttningen lett till ett mörkertal kring hur många som faktiskt bor i kommunen.

"Det är nära 2000 personer som vi inte får in skatteintäkter ifrån under ett halvår, varje år. Det rör sig om miljoners miljoner, som vi ändå måste tillhandahålla kommunal service åt," sade förre kommunalrådet Can Savran (C) i en intervju med DN i höstas.

Annons

När människor bryter mot lagar brukar det generellt drabba andra. Att inte lista sig där man bor drabbar välfärden, som är avhängt på skatteintäkterna, allra värst. De miljonerna som varje år försvinner till andra kommuner kunde ha steppat upp välfärden i Åre och fokus kunde ha legat på dem som faktiskt bor och är verksamma i byn.

Nu när Jimmie ska ut och knacka dörr så borde han börja i Åre. Så att han på riktigt kommer till bukt med dem som illegalt sover på en plats där de inte är skrivna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan