Jämtland-Härjedalens spelmansförbund har gjort det igen. Tagit den traditionella spelmansmusiken till nya höjder.
Det hade annonserats till ”Gregoriebal” i anrika Ås föreningshus i lördags. Det var som om ”korken hade exploderat ur flaskan”. I en anrik folklig miljö, som föreningshuset i Ås kan uppvisa, kunde man snabbt konstatera att intresset för den folkliga tonen åter är på topp efter en envis pandemiepok.

En aktiv kvartett musikanter fanns på plats. Från vänster: Ulla Britt Johansson, Gunnar Nilsson, Rickard Näslin samt Kjell-Erik Eriksson. Foto: Åke Bengtzon
Länets spelmansförbund, under aftonen ledd av dess vice ordförande Ulla Britt, skapade den gemytliga stämningen tillsammans med spelkamraterna. Där på scenen fanns olika konstellationer, men kärnan i utbudet var gammal god hederlig spelmanskultur, Rickard Näslin och Kjell-Erik Eriksson, båda mottagare av 2021 års Zornmärke i guld (den högsta utmärkelsen som bara delas ut av Zornmärkesnämnden inom Svenska folkdansringen till särskilt framstående traditionsbärare) fanns naturligtvis på plats.
Annons
Annons

Tore Stenmark Ås, 11 år och lovande löfte inom musiken. Foto: Åke Bengtzon
Under dagen hade Kjell-Erik också anordnat spelkurs med sina unga adepter från Birkas musiklinje. Temat för aftonens underhållning var taktarten ”snoa” som professionella dansare från bland annat Östersunds folkdansgille uppvisade. Åtta spelgrupper bedömdes av en jury som såg till att både musikalitet och taktkänsla fanns i dansens virvlar.
Segrade gjorde ”Jamtli Spelmanslag” där bland annat Eva och Tage ingår med sina durspel. Men segern var hårfin för alla deltagande lag hade höga poäng, sammanfattade juryns Gunno Nilsson. Han är själv något av länets ”ålderman” i gammeldans och som haft egen dansorkester men som nu spelar dragspel i anrika Offerdals spelmanslag.
Fiolisten Lars Håkan Eriksson ingick också i juryn. 11-årige Tore Stenmark, från Ås, blev något av en publikidol. Med gener från farfar Gunnar förstår vi att han också fostrats i den sanna spelmansmyllan.
För att bara omnämna andra kända besökare av tillställningen sågs på dansgolvet ”Tango-Berra” Bertil Eriksson och Tiljans glade speleman, dragspelaren Jonas Johansson från Singsjön.
Dennis Isaksson hade fullt upp och växlade som både programledare, fiolist och medlem i Jamtlilaget, samt fikaservitör i den upprymda och spelglada atmosfär som i den sena timmen också präglades av tolkningar inom den aldrig sinande ” Lapp Nils-repertoaren”.
Åke Bengtzon