Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Förenkla byggkraven för studentbostäder

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Underskottet av bostäder i Sverige är en av de större samhällsutmaningarna. Speciellt tuff är situationen för studenter. Sex av tio studerar i en stad med bostadsbrist, enligt Sveriges förenade studentkårer. Situationen är redan i dag så allvarlig att flera ungdomar tvingas tacka nej till sina universitetsutbildningar på grund av att de inte hittar någonstans att bo.

Annons

Regeringen aviserade i budgetpropositionen att reglerna för att bygga ska förenklas betydligt. Nu ger regeringen Boverket i uppdrag att ta fram förslag på lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att minska kostnaderna vid byggandet av studentbostäder och möjliggöra ett ökat och mer differentierat utbud på kort och lång sikt.

Annons

Det finns starka skäl att ha så få och enkla regler som möjligt för studenter. De efterfrågar mindre, billigare bostäder och bor i regel i dessa bostäder under kortare perioder. Nuvarande krav gör dock lägenheterna större än vad de behöver vara.

Boverket ska därför föreslå lättnader i byggkraven avseende både lämplighet, tillgänglighet och användbarhet, reglerna för dags- och solljus samt skydd mot buller. Att förbättra reglerna är ett viktigt steg i att säkerställa att kostnaderna för att bygga studentbostäder hålls så låga som möjligt i en tid där kostnaderna stiger och behovet av fler studentbostäder är stort.

Att kunna hitta en bostad på den ort man får en studieplats är en förutsättning för att kunna börja en ny utbildning. Det är oerhört viktigt för Sverige som kunskapsnation att det finns tillräckligt med tillgängliga studentbostäder.

Andreas Carlson (KD)

infrastruktur- och bostadsminister

Mikael Eskilandersson (SD)

David Josefsson (M)

Larry Söder (KD)

Jacob Olofsgård (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan