Annons

Annons

Annons

Ragunda

Debatt
Anton Hammar (S): Oklarheterna kring Servanet riskerar ge högre avgifter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Frågan om Servanet i Ragunda kommun är inte död, men ditt engagemang behövs för att försvara en lönsam modell för både privatpersoner och offentlighet.

Ingen missade det stora bredbandsbråket i Ragunda kommun som kulminerade i december 2022. Vi socialdemokrater tvingade fram ett extra kommunstyrelsemöte för att där fatta beslut om att underteckna avtalet med Servanet. Att förlänga avtalet med bolaget, som vi själva är delägare i, var det enda rätta då det dels säkrade internetuppkopplingen i Ragunda kommun, dels säkerställde låga nätavgifter och billiga internetavtal för medborgarna.

Annons

Tyvärr valde Centerpartiet tillsammans med M, KD, AFR och SD att genast fatta beslut om uppsägning av avtalet. Detta innebär att Ragunda kommun återigen står avtalslöst från den 1 januari 2025. Konsekvensen av detta blir inte nödvändigtvis att ragundingarna står utan internet, men vi kommer – likt andra kommuner som valt att agera på detta sätt – se ökade nätavgifter och högre kostnader för internetuppkoppling. Det vill säga högre kostnader för dig, mig och alla andra som använder sig av fiber i Ragunda kommun.

Annons

Det finns exempel i vår direkta närhet där avgifter för kund ökat med över 50 procent efter utträde ur Servanet. Där kostnader ökat från 299 kronor per månaden för 100/100 Mbit/s till 469 kronor per månad för samma produkt.

Det är tuffa tider för hushållen. Drivmedel och energipriser är höga, matpriserna ökar, för första gången för många av oss kommer vi se reallönesänkningar på grund av den höga inflationen. Att då, genom politiska beslut, höja nätavgifter och övriga kostnader för internetuppkoppling för hushåll, företag och offentlighet kan inte kallas annat än huvudlöst.

Argumenten från de borgliga partierna handlar om eventuella återbetalningskrav av stöd för utbyggnad av fibernätet men hittills har man inte kunnat pekat på en enda konkret skrivelse som gör gällande att så är fallet för hela nätet. Servanet å andra sidan har kunnat leda i bevis att sådana krav inte kommer kunna riktas då vi genomför byggnation av nät i eget bolag.

Annons

Nu måste du och jag, tillsammans med alla de krafter som förstår lönsamheten i detta upplägg tillsammans, påverka för ett fortsatt delägarskap och förlängd avtalsperiod med Servanet. Vi måste göra det för att hålla nere priser för konsument samt för att säkerställa långsiktiga intäkter för Ragunda kommun.

Anton Hammar (S)

oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan