Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Sune Häggmark på Ljungen - berättade om resan med älgarna

Detta är en läsartext.

Vi var ett 30-tal åhörare som hade glädjen att få lyssna på Sune Häggmark, grundaren av Moose Garden. Tyvärr fungerade inte hans bildvisning riktigt men Sunes målande berättande gjorde att vi alla såg älgarna framför oss.

Resan började med att Ö-viksgrabben och socionomen Sune hämtade 2 moderlösa älgkalvar i Torsby. Många hånade honom med orden ”det går inte att tämja älgar”. Detta skulle Sune snart motbevisa.

Annons

Annons

Det mest spektakulära äventyret utspelade sig när den brunstige 10-taggaren Ludde, 400 kg tung, skulle transporteras från Värmland i hästfinka. Ludde hade medicinerats med lugnande av veterinär, men i Dalarna piggnade Ludde till, tog sig ur hästfinkan och rymde till OK:s tvätthall i Mora. Till slut blev det poliseskort som uppmärksammades av pressen.

Sune hade så mycket spännande att berätta från sitt liv med älgarna. Han har varit älgbarnmorska och blivit kärleksfullt tackad av den nyblivna mamman med intensiva slickningar på flinten .

Han är den första patienten i vår region som av läkare diagnosticerats med ”älgarmbåge”. Det är slitsamt för kroppen att arbeta med älgar.

Resan med älgarna tog Sune jorden runt. Med orden ”I am the General Manager of Moose Center of Scandinavia” öppnades dörrarna till en konferens på hög vetenskaplig nivå i Canada.

En succé visade sig papper producerat av älgskit vara. Det började med att Sune mixtrade hemma i köket. Älgavföring är ett sterilt material, består av cellulosa och luktar endast bark.

I Thailand har Sune producerat papper av pandabajs, i Australien gjordes papper av känguru- respektive koalaavföring. I Sydafrika av giraffbajs.

Det har blivit resor till Kina och Ryssland. I Polen hade Sune älgar under några år.

Annons

Sune skickade runt älgpapper, en burk med älgbajs samt en tvål gjord av lanolin från älgarnas päls.

Sune avslutade med att sammanfatta framgångsfaktorer för galna projekt: man måste brinna för projektet och vara tålig vid förändringar och motstånd. Man ska vara sig själv i alla lägen.

Han har skrivit boken ”Taggad till tusen”.

Det var en givande kväll med många glada skratt.

Clara Witthoff

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan