Annons

Annons

Annons

Bräcke

Minnesord: Maj Modin, Bräcke, 102 år

Vår älskade mamma, svärmor, mormor och gammelmormor Maj Modin har stilla insomnat i sitt hem i en ålder av 102 år. Närmast sörjande är döttrarna Britt Mari och Barbro med familjer.

Bild: Börje

Annons

Maj föddes den 23 maj 1920 i Dysjön och har, förutom några år under barndomen, levt hela sitt liv i Bräcke. Hennes pappa Johan Emil var stationsmästare så de flyttade några gånger på grund av hans arbete.

Maj gick sex år i folkskola och en termin i hushållsskola. Där blev hon bekant med Karin från Sösjö som hade en bror som hette Sven, som hon sedan kom att gifta sig med 1942. Samma år köpte de en fastighet i centrala Bräcke som har varit hennes hem sedan dess. Där öppnade de S.P. Modins Färghandel som de drev i 14 år.

Annons

Annons

Maj skötte om allt som hade med affären att göra. Hon hade ingen affärsutbildning men var som klippt och skuren för uppgiften. Hon ansvarade för det mesta, såväl inköp, som kundrelationer och bokföring. Efter att de sålt affären arbetade hon vidare tillsammans med Sven i deras målerifirma.

Maj var händig och driftig, hon hade alltid olika handarbeten och projekt på gång. Hon var mycket praktiskt lagd. Som ägare till ett hyreshus fanns alltid något att göra och hon var oftast den som fixade både droppande kranar och kontakten med alla hyresgäster genom åren.

Av sin farmor fick hon lära sig att man skulle upp tidigt för att arbeta. ”Sex för en gammal och sju för en ung, sover man för länge blir kroppen tung”. Mycket har hänt under hennes över ett sekel långa liv och hon berättade gärna om olika skeenden i livet och historien. När det kommer till moderniteter så var tvättmaskinen det hon uppskattade mest.

Maj och Sven gjorde många utlandsresor, bland annat i hälsosyfte men också för att uppleva nya miljöer. Otaliga är de fantastiska middagar hon har bjudit på. Hon letade ofta fram nya recept och gjorde alltid vackra dukningar. Men mest känd var hon nog för sin bakning. Till sin 100-årsdag hade hon bakat inte mindre än 14 olika sorters småkakor.

Annons

Hon var alltid mån om sin hälsa och höll både kropp och knopp i form med sina dagliga promenader och tusentals korsord. Hon var mycket humoristisk och klarsynt, klok och kärleksfull in i det sista. Vi är alla tacksamma att hon funnits hos oss så länge.  

Familjen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan