Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Hoppa inte över screeningen av tarmarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Varje år drabbas drygt 6 000 personer av tarmcancer. De flesta är över 65 år när de får sjukdomen, endast omkring fem procent är under 50 år. Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige och har så varit minst de senaste tio åren. Ingenting tyder på att den minskar i förekomst.

Vid tidig upptäckt av tarmcancer är chanserna till bot goda. Vid mer avancerad sjukdom är andelen botade betydligt lägre. Det beräknas att omkring en tredjedel av dem som drabbas tyvärr också avlider.

Annons

Annons

Överlevnaden hänger alltså ihop med tidigt upptäckt. Under 2022 infördes därför ett program för tarmcancerscreening i region Jämtland Härjedalen för personer mellan 60 och 74 år.

Som enda region i landet har Jämtland Härjedalen inget slutdatum för när screeningprogrammet beräknas vara fullt utbyggt. Det är illa, särskilt med tanke på att screeningen beräknas rädda cirka 300 liv per år sett på nationell basis.

Under månaden mars vill vi i Mag- och tarmförbundet uppmärksamma tarmcancer lite extra. Vi uppmanar dig som blir kallad genom screeningprogrammet att också delta. Det kanske låter som en märklig uppmaning, men vi vet att tanken på cancer skrämmer många. Att behöva vänta på ett besked från screeningen kan vara psykiskt påfrestande och oron sprids lätt till de närstående. Det kan också kännas obekvämt att hantera screeningprovet. Kanske lite pinsamt till och med.

Det kan kännas lättare att hoppa över screeningen.

Gör inte det. Den kan rädda liv.

Peter Eneroth

generalsekreterare Mag- och tarmförbundet

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan