Annons

Annons

Annons

krönikaKrönikor av Henrik Strandfors

Henrik Strandfors
En lärares lovsång till alla läckra lov

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

När jag för några år sedan hoppade på uppdraget att skriva krönikor i Länstidningen var egentligen den enda uppmaningen att ”hålla det lättsamt”. Det var inte mitt primära uppdrag att skapa debatt eller provocera.

Nu är det dock dags för ett ämne som historiskt haft förmågan att reta gallfeber på många. Att uttala sig kring detta har i vissa forum varit likställt med att hylla uranbrytning på en afterwork i Oviken eller att hävda att skatten på drivmedel är för låg på Bränsleupprorets medlemsmöte.

Annons

Jag tänker i dag ge mig på att skriva om lärarnas ledigheter. Inte då alla de lediga helgerna vi har, utan det som i folkmun kallas skollov. Världens bästa uppfinning! För er som redan nu skakar av avund rekommenderar jag en snabb googling på ”lärare arbetstidsavtal” och att sedan ägna några minuter kring att läsa på om ämnet.

Annons

Om skakningarna ändå inte ger med sig är ni välkomna att vräka ur er kraftuttryck i privata meddelanden till författaren av denna krönika eller att söka till närmsta lärarutbildning. Vänligen välj det som känns bäst för just dig!

Att inte behöva slåss om de lediga dagarna kring midsommar eller de finaste veckorna i juli är lyx, jag fattar det. Alla borde få ha sommarlov!

Sportlov! Vårterminens första lov. Historiskt sett ett ypperligt tillfälle för mig personligen att planera in en rejäl förkylning. På sociala medier har sportlovsfirare från de södra delarna av Sverige i några veckor nu hånats för hur de uppför sig, eller inte uppför sig, i de jämtländska fjällen. De har för dyr utrustning och för dåligt fjällvett brukar det låta.

När deras sportlovsveckor är över räknar jämtländska stugägare sedelbuntar och det är sedan fritt fram för norrlänningarna att bete sig exakt likadant, fast i våra egna fjäll!

Enligt mig är det bästa med sportlovet att det ofta just vigs åt sportiga aktiviteter, precis som jag vill ha det. I skrivande stund har jag sådan träningsvärk i ryggen efter några mil på skejtskidorna att jag bävar för att resa mig upp. Lovets största nackdel är helt klart att Skistar tar en stor del av min månadslön.

Påsklov! Beroende på faktorer som väldigt få människor orkar hålla reda på kan detta lov infalla lite olika i tid. Detta såklart på grund av att ingen riktigt vet när påsken infaller från år till år. Det bästa med påsklovet är helt klart att det upplevs lite längre än sportlovet på grund av de röda dagarna och att solen i fjällen tar lite bättre i ansiktet.

Annons

Annons

Andra positiva saker med påsklovet är att man får äta extra mycket godis samt att man hunnit bli sugen på julmat igen. Det sämsta med just detta lov är att Skistar återigen tar en stor del av min lön! I fjol gick de dock bet. Solidarisk mot min arbetsgivare är jag, därför passade jag på att ha corona hela lovet. Där fick de, Skistar!

Påsklovet närmar sig. Men LT:s krönikör Henrik Strandfors ser mest av allt fram emot sommarlovet, ”lovens lov” som han kallar det.

Bild: Christine Olsson/TT

Sommarlov! Lovens lov! Oceaner av ledig tid, inte ett moln på himlen och inte ett liftkort att betala! Storsjöcupen, krogstråket och bara spikraka utslag på golfbanan.

Detta kan eventuellt vara en lätt förskönad bild av verkligheten, jag medger det. Kanske utlämnar jag medvetet väderångesten och pollenallergin. Kanske har jag förträngt hur skönt det kunde vara att börja jobba igen efter sju veckor ensam med mina barn när de var typ två och fyra år gamla. Min fru var nämligen bara ledig en vecka.

Men helt klart är att sommarlovet är en sjuhelsikes förmån man får som lärare. Förlåt: jobbar in, inte får! Att inte behöva sitta med sina kollegor och slåss om de lediga dagarna kring midsommar eller de finaste veckorna i juli är lyx, jag fattar det. Alla borde få ha sommarlov!

Höstlovet! Eller läslovet som det numera heter. Ett namnbyte lika verkningslöst som när Dajm bytte namn till Daim på 90-talet. Det bästa med detta lov är att det föregås av en lång rad veckor utan ledighet efter sommarlovet, det är därför lite extra skönt.

Annons

Det sämsta med höstlovet är att vi lärare faktisk jobbar största delen av det. Studiedagar är inget lov! Nu är mina barn så stora dessutom att jag inte längre kan plocka ut föräldradagar och låtsats att jag har en hel lovvecka.

Annons

För er som tagit er igenom hela denna text, tack! Den är delvis konstruerad under ett sportlov. Slit och släp, aldrig får man vara ledig.

Läs fler krönikor av Henrik Strandfors här, till exempel Ströbröd kan jag handla – paniken kommer när det står schampo på listan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan