Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Jim berättade om människors liv och öden

Detta är en läsartext.

SKPF Pensionärerna avd 30 hade tisdagen den 14 april ett välbesökt medlemsmöte på Tiljan.

Jim Hedlund, vid Landsarkivet/riksarkivet, föreläste om livsberättelser och människoöden. Foto: Britt Wikman

Eftermiddagen inleddes med besök av Jim Hedlund från Landsarkrivet/riksarkivet. Jim, som är pedagog och undervisar elever, förutom sina föreläsningar hos bland annat oss, har en arbetsplats som är en guldgruva med cirka 85 mil intressant litteratur, för forskningen.

Annons

Vid mötet med titeln Livsberättelser och människoöden, fick vi bland annat höra berättelserna om Gunila Jonsdotter, känd som Lapp Gunil från Undersåker. Vidare om häxorna i Älvros som förde bort barn till Blåkulla, Ingeborg Nilsdotter i Söderhögen, StuttNils, den fattiga samen som gick från gård till gård och trots sitt eländiga leverne levde tills han blev 90 år, då han på juldagsmorgon hittades död utomhus.

Annons

Dessutom berättelsen om Ingeborg Nilsdotter från Kaxås som blev skrämd av ett skogstroll, så hon blev galen men levde tills hon blev 88 år. Vidare om Trollmaxen från Aspås, Föllinge som har skrivit ner sina konster, Båtsmannen Anders Holm Öö från Kölsillre, Halt Jöns Maria från Överturingen och Bärtel Jonsson Skugg samt några till.

Jim framhöll Offerdals kyrkoböcker, bland annat Dödboken C12 från 1688. Där finner man många nekrologer som idag ger röster åt 1700-talets allmoge.

Vi tackade Jim för så intressanta berättelser.

Efter fikapausen tog Inga-Lill och Sven-Olof fram sina instrument och inledde med Cacka Israelssons Gamle Svarten, följt av Sven Asmundsens Hambo om bakfoten och Bröllop i Nälden av Kalle Bergman. Vidare en härlig blandning av egna och andras låtar. Av egna låtar fick vi höra Ovikens vismelodi, Jämland jämt och ständut och Morgongåva. De avslutade med Janne Önneruds låt Är du min älskling än.

Då hade vi stampat takten och njutit av härlig musik och det var dags att avsluta med lottdragning samt information om kommande resa till Ikea. Christina Bondelid informerade om vår planering för en tvådagars resa till Hälsingland, med övernattning i Bollnäs med bland annat besök i tre av de av Unesco-klassade gårdarna.

Mer information och annons kommer inom en snar framtid. Britt tackade alla, önskade en glad påsk och hälsade välkommen åter till nästa medlemsmöte.

Britt Wikman

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan