Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Byråkratin sväller – vården svälter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Medan hemtjänstpersonalens arbetstid hos en enskild hjälpbehövande räknas i minuter och båda parter lider av stressen tycks den byråkratiska sidan ha överflöd av tid.

Det vore på sin plats att minska på pappersexercisen inom hemtjänsten, tycker insändarskribenten.

Bild: Lars Ljungmark

Har byråkrater brist på arbete eftersom kommunens vård- och omsorgsnämnd i Östersund kräver redovisning av inkomster, familje- och boendeförhållanden av personer som inte aktuellt anlitar hemtjänsten? Hur många dras in i den byråkratiska rundgången där man varje år måste fylla i blanketter och kommunen varje månad hämtar uppgifter om personen från Pensionsmyndigheten/Försäkringskassan, och detta görs för obefintlig service?

Annons

När jag fick blanketten mot slutet av förra året skrev jag till avgiftshandläggaren att jag inte får någon form av stöd och har ingen avsikt att ansöka det. Jag hade under hösten två gånger anlitat hemtjänsten för arbeten av engångskaraktär. Jag hade läst i kommunens Seniorguide om servicetjänster för personer över 80 år att man kan få vissa tjänster utan att först ansöka om biståndsbeslut och att det finns ett fastställt timpris.

Annons

Det var enklast både för mig och kommunen att använda det när det var fråga om tillfällig hjälp. ”Naturligtvis kan situationen ändras så att jag skulle behöva regelbunden hjälp. I så fall fyller jag i era blanketter”, skrev jag.

Ändå har jag nu fått ”Påminnelse 2023” och samma blankett. Det ges inget annat alternativ än att fylla i den fyrsidiga blanketten eller fylla i enbart obligatoriska personuppgifter och kryssa i rutan ”Nej, ni får inte ta del av mina inkomster eller utgifter”, vilket innebär att man måste betala upp till maxtaxa där mat inte ingår. Maxtaxan 2 359 kronor per månad skulle gälla till och med 31 januari 2024.

Med ett kryss skulle jag alltså förbinda mig att betala maxtaxan detta år och början av nästa år i fall jag skulle behöva regelbunden hjälp. Behov av hjälp kan ingen människa utesluta, särskilt inte en gammal människa.

För fjorton år sedan blev jag på grund av en halkolycka tvungen att begära hjälp av hemtjänst en gång i veckan under några veckor. Efter att ha lämnat begärda uppgifter och betalat för tjänsten fick jag efter varje årsskifte från kommunen papper med beräkningar och uppgift om avgiften under det nya året.

Annons

Ingen åtgärd krävdes av mig, men efter många år skickades samma blanketter med samma krav som nu. Inte heller den gången hjälpte det att skriva till kommunen. Jag fick ändå en påminnelse. Efter ytterligare några turer fick jag en förklaring att man vid årsskiftet hade missat att ta bort mitt namn från listan av ”kunder”. Det hade uppenbart skett vid många årsskiften.

Det är önskvärt att resurser flyttas till det verkliga och nyttiga arbetet inom vården.

Pirkko-Liisa Lindner

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan