Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Svantesson kallar till sig matjättarna

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallar till sig matjättarna efter den senaste inflationssiffran.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.

Text

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.

Annons

Svantesson tänker kalla till sig matjättarna så snart som möjligt i skuggan av SCB:s senaste siffra om att matpriserna stigit med 22,1 procent det senaste året.

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, säger Svantesson.

Annons

"Det är oacceptabelt"

Livsmedelsmarknaden domineras av ICA, Axfood och Coop där ICA är klart störst.

Annons

– Mitt budskap blir hur vi kan hålla nere priserna, hur prisutvecklingen kan dämpas och föra ett samtal om att ingen av de här bolagen passar på att höja priserna i det här läget.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.

En matkasse i Sverige har ökat mer i pris än vad de har gjort i de nordiska grannländerna. Inflationstakten i Sverige uppgick också i februari till 12,0 procent, vilket kan jämföras med 6,3 procent i Norge och 7,6 i Danmark.

TT: Du har sagt under några månader att ditt viktigaste uppdrag som finansminister är att bekämpa inflationen. Hur tycker du att det går?

– Regeringen bidrar med den ekonomiska politiken till detta genom att inte elda på inflationen. Men många parter måste göra sin del, Riksbanken gör sin del, vi gör vår del, men företag i sina branscher måste göra sin del.

Särskild debatt

Socialdemokraterna begär nu en så kallad särskild debatt om matpriserna och hushållens ekonomi i riksdagen.

– Nu har det kommit nya allvarliga inflationssiffror och inte minst matpriserna fortsätter att plåga hushållen, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg.

– Regeringen verkar inte ha någon krisinsikt och agerar inte, då får vi diskutera det i riksdagen, säger Damberg och uttalar besvikelse över att regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) inte har har reagerat på S-förslag om att kalla till samtal om inflation, prisökningar och inverkan på väljarnas ekonomi.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan