Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Har vi Sveriges mest inkompetenta regering?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nyligen kom nyheterna att elbilsförsäljningen och privatleasing har stannat upp sedan regeringen avslutade bonussystemet tvärt. Alla som har kört en elbil vet att bilen är mer energieffektiv, är tystare och bidrar till ett lugnare körsätt än motsvarig bensin- eller dieselbil. Dessutom bidrar den till en renare luft och positiv klimatomställning.

Regeringen och stödpartiet SD införde 20 års sekretess på utbetalningar för elstöd, en av sakerna som signaturen ”db” inte gillar.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Med bonussystemet fanns dessa fördelar tillgängliga till vanlig Svensson. Effekten av regeringspolitik är att begränsa tillgången till elbilar till de rika eller företagare.

Annons

Inom transportområdet har regeringen sänkt skatt på bensinen och diesel. Märkligt nog har denna sänkning ej kommit vanliga bilägare till godo. Oljebolagen har insett att priselasticitet på bensin och diesel är låg och man kan därmed ta ut ett högre pris på dessa utan att behöva överföra skattesänkningen till kunderna.

Annons

Resultatet av regeringens åtgärd är att oljebolagen ökar sina vinster, staten går miste om intäkter och vanliga medborgare får betala ännu mera för att köra sina bilar.

Inom energiområdet har regeringslöften om elstöd också visat på en svåröverträffad inkompetens. Först har senfärdighet i hantering gjort att Sverige har missat miljarder i stöd från EU, hushållen har fått vänta länge på utbetalning, och när betalningen har skett ser man att en enskild person får över 770 000 kronor i stöd och många flera har fått över 300 000 kronor, summor som vanliga människor kan bara drömma om.

Försäkringskassan, som vanligtvis är ytterst försiktig att bevilja bidrag, har betalat ut dessa summa utan att blinka. Regeringen har varit märkbart tyst i frågan. Man kan förstå varför regeringen och stödpartiet införde 20 års sekretess på dessa utbetalningar.

I en tid när priser sticker iväg och det blir svårare och svårare för ett vanligt hushåll att klara budgeten, kommer finansministern med förslag och utfästelser som gör det svårt för vanliga folk att klar vardagen. Hon föreslår att låntagare ska vända sig till sina banker för att få amorteringsfrihet, men bankerna har fått instruktion att räntehöjningar och svårighet att betala är ingen anledning att bevilja en lättnad i amorteringskrav. Hon anser att pristak på vissa livsmedel skulle resultera i varubrist. Poängen är att för många hushåll med låga inkomster varubrist finns redan när priserna är så pass höga.

Annons

I andra länder försöka man att tackla dessa problem, man har varit snabba med elstöd, man har beskattat övervinster från energibolag, och man diskuterar pristak eller liknande åtgärd med livsmedelsföretag.

Jag har sett endast en regering som har visat sig vara så inkompetent som denna marionettregering vi har här i Sverige: den kortlivade Conservative-regeringen som leddes av Liz Truss i Storbritannien.

db

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan