Annons

Annons

Annons

Berg

Debatt
Danielsson (M): Nu måste Berg bli en vargfri kommun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Målet med rovdjursförvaltningen måste vara att skapa en balans mellan renskötselns existens och utveckling och den svenska rovdjurspolitiken, skriver Daniel Danielsson (M), oppositionsråd Bergs kommun.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Att bedriva en verksamhet med levade djur mitt i ett landskap där faran ständigt lurar runt hörnet är inte hållbart på något sätt. Att dag efter dag oroa sig över om ens djur vistas i en trygg tillvaro, eller om de återigen tvingas springa för sina liv, långa sträckor, bort från sin hjord, bort från sina kalvar, bort från tryggheten, rätt in i rovdjurens obarmhärtiga käftar.

Annons

Att dag ut och dag in tvingas hitta igen sina slagna djur som i bästa fall mött en snabb död, men i sämsta fall förstå att de tvingats lida i flera dygn innan de till slut somnat in av sina skador som dess baneman tillskansat dem.

För många skulle detta kunna vara en inledning på en halvdålig skräckfilm från tidigt nittiotal, men tyvärr så är detta vardagen för många av renskötarna som lever och verkar i vår kommun. Att ständigt se på när statens rovdjur härjar omkring bland våra samebyar, skapar en enorm påfrestning för våra renägande samer. Förutom stora ekonomiska förluster så splittras hjordar som tar dagar, veckor och ibland månader att återställa.

Annons

För tio år sedan så fastställde regeringen ett mål om att rennäringens förluster skulle uppgå till max 10 procent, men fortfarande till dags dato upplever flera samebyar förluster på uppåt 30–40 procent förorsakat av rovdjur.

Redan 2019 ville vi Bergsmoderater via en motion att kommunstyrelsen i Bergs Kommun skulle verka för att bli en vargfri kommun utan vargföryngringar, tyvärr fick vi inget gehör då, men desto gladare är vi i dag då en enig kommunstyrelse äntligen kan stötta samebyarna genom att Bergs kommun uppmanar regeringen till:

• Att det omedelbart genomförs åtgärder för att uppfylla riksdagens beslut från 2013 om max 10 procent av förluster av ren till rovdjur.

• Att det omedelbart genomförs åtgärder för att varg inte ska finnas inom renskötselområden, då varg utgör ett sådant problem för rennäringen att den inte ryms inom en samebys toleransnivå.

Annons

• Att dagens rovdjursförvaltning måste ge förutsättningar för att kunna bevara och utveckla renskötseln, där målet måste vara att skapa en balans mellan renskötselns existens och utveckling och den svenska rovdjurspolitiken.

• Att fokus i rovdjursfrågan skiftar från ett kortsiktigt tankesätt till långsiktigt hållbara lösningar.

Daniel Danielsson (M)

oppositionsråd Bergs kommun

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan