Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskJämtlands län

Jenny Wennberg
Tegnell stod pall mot dårarna som skrek

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Några av de bästa orden om Sverige och pandemistrategin kom i en intervju i DN som handlade om att så många demokratiska länder valde att följa Kina och införa restriktioner som i princip innebar husarrest för medborgarna.

Till DN sa Lars Jonung som tidigare varit rådgivare i pandemifrågor för EU några ord som fastnade:

”Om grannen plötsligt dör blir du försiktig. Det är så det fungerar och det är så det har fungerat historiskt. Det var Kina, en totalitär diktatur, som började stänga ner och som andra, liberala länder sedan tog efter, tyvärr.”

Annons

Orden var enkla. Men belysande.

I Sverige tvingades vi ta ansvar själva. Staten låste inte in oss. Vi förväntades som vuxna människor i princip klara av tre saker:

Annons

1. Hålla avstånd

2. Tvätta händerna

3. Stanna hemma om vi var sjuka

Sånt kan man hålla på med i evigheter. Husarrest står man bara ut med en kortare tid.

Anders Tegnell ledde Sverige genom pandemin.

Bild: Anders Wiklund/TT

De flesta människor klarade också av det. Inte alla, men väldigt, väldigt många. Och sedan kom vaccinen.

Att Sverige åren 2020-2022 hade lägst överdödlighet i hela Europa visar tydligt att Stefan Löfven gjorde rätt som struntade i det politiska spelet kring pandemin och istället valde att lyssna på Folkhälsomyndigheten. I andra länder, bland annat vårt grannland Danmark, blev åtgärder, som munskydd i kollektivtrafiken, till en förhandlingsfråga mellan partierna.

Ebba Busch borde inte ha betett sig som vilken konspirationsteoretiker som helst.

Oppositionen försökte även i Sverige politisera pandemihanteringen. Självklart ska en opposition opponera sig även i en kris, men man lät som konspirationsteoretiker.

Ebba Busch pratade i princip om vår strategi som om regeringen medvetet dödade äldre. Busch skrek om att regeringen ”med berått mod” tillåtit en stor smittspridning. Det lirade i och för sig väl med allehanda konspirationsteorier som florerade vid tiden. Men Ebba Busch borde inte ha betett sig som vilken konspirationsteoretiker som helst.

Annons

Annons

Särskilt inte eftersom hon själv bröt mot rekommendationerna under pandemin och festade loss i Stockholm. Samtidigt som vi andra levde som eremiter.

Den typen av dubbelmoral hade ingen sosse överlevt. Magdalena Andersson kölhalades trots allt för att hon fångades på bild i fjällen i en sportbutik. Trots att det enligt Folkhälsomyndigheten var helt ok att åka skidor.

Att överdödligheten var lägst i Sverige i hela Europa visar kanske framför allt tre saker:

1. Stefan Löfven var statsministern vi behövde mitt i pandemin.

2. Anders Tegnell hade rätt.

3. Lyssna aldrig på den som skriker högst.

Det kanske mest förvånande med pandemin var hur många svenskar som faktiskt ville kasta sin frihet över bord, för åtgärder som bevisligen inte hjälpte. Som husarrest. Det förvånade också hur många som verkar tro på konspirationsteorier i Sverige.

Långt ifrån allt med den svenska krishanteringen fungerade bra, omsorgen hade problem, funktionsnedsatta prioriterades inte när vaccinen kom i rimlig utsträckning, vi saknade viktig utrustning i början av pandemin. Människor dog och vi sörjde dem. Men den i förhållande till andra länder låga överdödligheten visar ändå att vi klarade oss igenom den största krisen i modern tid hyggligt.

Det absolut bästa fotot under pandemin togs av journalisten Peter Kadhammar på Aftonbladet som råkade gå förbi Anders Tegnell på en uteservering i maj 2020. Mitt under pandemins värsta månader.

Anders Tegnell ler in i kameran. Det är vår, på bordet framför honom står en öl. I knät har han en dator. Bakom honom sitter människor. Borden är placerade på behörigt avstånd från varandra. Det ser ut som vilken dag som helst.

Det där fotot fångar pandemin i Sverige för mig. Vad som förväntades av oss. Men också vad vi tillsammans lyckades åstadkomma.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan