Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Vandring mot okända hemligheter på Frösön

Detta är en läsartext.

På självaste kvinnodagen, den 8 mars möttes vi, 21 vandringssugna pensionärer, i Badhusparken.

PRO Leva livets vandrare styrde kosan från Badhusparken till Frösön. Foto: Carin Brobacke

Vår kosa ställdes mot Frösön, dit våra fötter bar oss över Frösöbron. Stora snöflingor dalade ner och näsorna hann bli kalla, innan vi riktigt fick upp gångvärmen. Vi förväntade oss, att den upptrampade stigen över isen skulle kännas knölig, snöig och lite mera krånglig att gå, så därför valde vi bron.

Vårtecknen börjar verkligen att göra sig gällande! På ön utefter gångbron, hade videkissarna sprungit fram i massor, på pilkvistarna! 

Annons

Bo Lindbergh ledde oss som vanligt, i lagom mak mot Frösö Strand, där vi rundade gångstråken, lagom för att åter vända våra uppvärmda nosar mot Frösöbron och Badhusparken. I vår grupp deltog de, som finns på bild, Kent, Solveig, Gertrud, Herman, Ingrid, Berit, May, Vidar, Margita, Eva, Gun, Laila, Bengt, Bo, Gurli, Siri, Birgitta, Gertrud, Anne- Christin, Anne och skribenten. 

Annons

Gun, som själv bor på Hornsberg i området, hade en hel del intressant att berätta om våra passager. Bara en sådan sak, som att strandlinjen i samband med bygget av Vallaleden, flyttades ordentligt åt stanhållet. Marken fylldes ut, varför vattenbrynet därmed flyttades en bra bit ut mot sundet till. 

När vi passerade Mariedal, nämnde Gun, att namnet kom till, för att byggmästaren major Lillieskölds fru hette Marie. Det tjusiga gamla huset var parets sommarhus, dit de anlände via båt från Östersund. I en paviljong på gården, vid tomten intill, dåvarande Aspnäs Värdshus, finns det en bild i Föreningen Gamla Östersunds arkiv, där W Peterson-Berger njuter en kopp kaffe tillsammans med en dåtida operasångerska. 

Inom det området ligger ett vitt, fint gammalt hus, som en gång i tiden inhyste gamla Aspnäs Värdshus, närmare Käringbacken. Därtill finns också ett hus som hyste Framnäs Värdshus, som var i sving under 1900-talets första decennier. 

Området runt Mariedal intill Tegelvik, kallades Gubbåkern, i motsats till Käringbacken, som numera brukas som kälkbacke. Apropå operasångerska, så finns Madelaine Kristofferson, som rentav sjöng på Metropolitan i NY, i ett gult hus! Hon gick för Sven Kjellstrand på Östbergsskolan en gång i tiden.

Annons

Utefter den nuvarande vandringsleden har det i äldre tider legat både ett och annat sågverk, liksom även handelsträdgårdar.  

Ja tänk hörrni, så många okända hemligheter, som kan uppdagas under en vandring, om man har det rätta och kunniga vandringssällskapet! 

När vi återvänt till Badhusparken, där några i sällskapet fikade, hade vi vandrat cirka fem kilometer.

Carin Brobacke

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan