Annons

Annons

Annons

Oviken

Batteriernas och kärnkraftens påverkan på miljön

Gruvdriften för att komma åt ändliga metaller till batterifordon och kärnkraft skapar enorma miljöproblem både lokalt och nationellt.

Insändarskribenten tycker att mer energi ska läggas på solkraft.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Öppnande av ny jättegruva i området runt Vittangi kommer skapa enorma avfallshögar som kontaminerar sjöar och vattendrag samt förstör stora områden runt gruvan.

Det är inte bara miljön runt gruvan som förstörs. För att transportera metallerna krävs nya vägar eller järnvägar som skär rakt igenom naturen, där ren- och annan näringsverksamhet bedrivs.

Om kärnkraften ska byggas ut krävs öppnande av nya stora gruvor. Planer finns på att öppna en stor gruva i Oviksbygden i Jämtlands län. Detta är en plats nära Storsjön i Jämtland som förser många med rent vatten, man tänker inte på konsekvenserna då den stora vackra sjön riskerar att bli kontaminerad med gifter från gruvdriften.

Annons

Annons

Efter avslutad gruvdrift: Hur blir det när de ändliga metallerna tar slut i området där man skapat enorma hål och högar av avfall? Min gissning är att man lämnar avfall och kontaminerade sjöar kvar och låter kommande generationer ta hand om förstörelsen.

Hur tror man att Kiruna och andra stora gruvorter ser ut om 100 till 200 år, när man gjort slut på de eftertraktade metallerna? Min gissning är att Kiruna är en spökstad, de flesta har flyttat därifrån, turismen består endast av de som är intresserade av att se vad vår generation har ställt till med.

Jag menar: Att inga tillstånd till gruvdrift skall ges om det finns risk för att sjöar och vattendrag blir kontaminerade med gifter från gruvdriften, eller att de nya vägarna och avfallshögarna från gruvdriften påverkar näringsverksamhet och människor negativt i närområdet.

Jag menar också att man inte får öppna gruvdrift på våra så känsliga havsbottnar, man vet ingenting om konsekvenserna av att förstöra havsmiljön som mänskligheten är helt beroende av. I haven kan man däremot sätta upp massor med vindkraft, den kommer gynna fisk och andra levande organismer. Som exempel, sätt upp vindkraft i Bottenviken där det storskaliga rovfisket bedrivs. Då kan jättebåtarna (slaktfabrikerna) som skövlar havet på strömming och annan fisk inte komma fram.

Annons

Exempel på vad man ska satsa på: Satsa på våra lantbrukare, de kan göra oss till stor del självförsörjande på mat och energi. Mälardalens universitet i Västerås bedriver mycket framgångsrik forskning i hur våra lantbruk kan producera energi och mat inom åkermark. Satsa på havsbaserad vindkraft, solkraft, storskalig utbyggnad av vätgas samt behåll och vårda vattenkraften.

Ställ om batteritillverkningen i Västerås, Skellefteå med flera orter till forskning, utveckling och tillverkning av bränsleceller.

Bror Larsson

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan