Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskJämtlands län

Jenny Wennberg
Återvandringståget kommer aldrig avgå

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Valets sista veckor köpte Sverigedemokraterna reklamplats i tunnelbanan. En hel vagn kläddes i partiets färger. På Twitter skrev SD-mannen Tobias Andersson glatt ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är så många av oss kommer minnas valrörelsen 2022. Rasismen. Och lögnerna.

Sedan kom Tidöavtalet. Sverigedemokraterna fick igenom stora delar av sin politik. Inte så konstigt. De är Sveriges största brunhögerparti. Och störst bestämmer.

Jimmie Åkesson lovade sina väljare återvandring. Den kommer inte inträffa.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Annons

Att SD inte ville sitta i regeringen är självklart. Sverigedemokraterna ljög för väljarna om bland annat dieselpriset, och den som inte sitter i regeringen måste inte ta ansvar när lögnerna avslöjas och besvikelsen infinner sig bland väljarna. Då kan man enkelt peka på något, och någon, annan.

Dieselpriset har inte sänkts, Sverigedemokraterna har till och med för bara några dagar sedan ändrat sitt vallöfte om dieseln, hur man nu kan göra det retroaktivt. Nu lovar man att den ska sänkas med 5 kronor. Inte 10 kronor som man sa före valet. Men som Johan Pehrson och Liberalerna brukar säga, man säger en sak före valet. Efter valet säger man en annan.

Sverigedemokraternas återvandringståg kommer däremot bli regeringspolitik. I Tidöavtalet skrevs det in många meningar om just återvandring. Det gjordes stor sak av det före valet av Sverigedemokraterna trots allt.

Nu satsar man pengar på det. 1 miljon. Den som röstade på SD på grund av sin rasism blir nog besviken. Sverigedemokraterna byggde trots allt bilden i valrörelsen av att en röst på dem skulle betyda både färre som kommer till Sverige från andra länder, men också fler som lämnar landet. En miljon kronor är mindre än vad Jimmie Åkesson tjänar på ett år. Uppenbarligen har Sverigedemokraterna inte några som helst förväntningar på att återvandring över huvud taget kommer förekomma.

Annons

Annons

Bidrag till återvandring har funnits en längre tid. Men få människor som flytt eller av andra skäl kommit till Sverige har ansökt om pengarna.

Det vet SD och det vet regeringen. Det är därför man bara lägger fikapengar på återvandring. Och även om det ska kampanjas för återvandring, kommer det knappast få fler att ansöka om pengar för återvandring.

De senaste tio åren har 46 personer med uppehållstillstånd som ansökt om resebidrag beviljats det i utbyte mot att de avsagt sig sitt uppehållstillstånd rapporterar DN. 40 personer lämnade sedan landet. Åtta har senare återvänt till Sverige.

Skälet till det är enkelt. Människor som kommer till Sverige gör det inte för skojs skull. De behöver skydd från bland annat krig och förföljelse. Sedan etablerar de sig här.

Vad forskningen visar är att pengar har liten inverkan på beslut om att återvandra.

Även om Sverigedemokraterna drivs av pengar gör inte alla det.

Det finns viktigare saker, som trygghet och frihet.

Läs också: Fler texter från ledarredaktionen finns här

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan