8 mars är den internationella kvinnodagen. Syftet med internationella kvinnodagen är att synliggöra behovet av kvinnors rättigheter och ett jämställt samhälle. Men än är det långt kvar till vi nått jämställdhet mellan könen, också i Sverige.
Vilka orättvisor, vilken ojämställdhet har vi kvar att lösa? Vad behöver vi fortsatt göra för att också Jämtland ska vara en jämställd, trygg plats för kvinnor?
Kvinnor har fortfarande lägre lön än män. Nyligen kom uppgifter om att lönegapet mellan kvinnor och män ökar igen, för första gången på 15 år. Kvinnor arbetar i snitt gratis 48 minuter per dag, jämfört med män. Här har våra kommuner ett stort ansvar att följa upp löneskillnader och se till att vara föredömen.
Annons
Kvinnor är fortfarande mer utsatta för våld i nära relationer. Förra året kom Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, tillsammans med Örebro universitet med studien ”Kvinnors trygghet – ett jämställt samhälle fyllt av våld”. Studien, som är den första på över 20 år, visar på omfattningen av mäns våld mot kvinnor i Sverige. Bland annat uppger 55 procent av alla kvinnor att de utsatts för våld av en man efter sin 15-årsdag. 80 procent av alla kvinnor mellan 18 och 24 år har blivit sexuellt trakasserade av en man.
Annons
Helt oacceptabelt!
Vi måste se till att samhället ger kvinnor den trygghet, säkerhet och det stöd de behöver. Och vi måste agera nu, för kvinnorna och för barnen så att våldsspiralerna får ett slut.
Miljöpartiet vill att kommunerna, i samverkan med regioner och Polismyndigheten, säkerställer att varje kvinna som lämnar en våldsam relation ges en samlad ingång, en kontakt till samhällets stöd – en dörr ut ur våldet.
Det ska räcka med en kontakt för att få det stöd som behövs i form av dokumentation av skador, vittnesmål, personskydd, skyddat boende, traumabehandling, hjälp med barnens situation och skolgång, samt insatser från socialtjänsten och vården. Det ska också vara självklart att den som är utsatt ska kunna få fysiskt skydd för att återvända till sin bostad och hämta sina och barnens tillhörigheter.
Vi vill utreda vilka möjligheter som finns för att de som lever med skyddade uppgifter bättre ska kunna ta del av digitala tjänster, vård och annan viktig samhällsservice och se över hur personer med skyddade personuppgifter kan få förtur i bostadsköer.
Annons
Vi vill att kvinnojourerna ska få mer stöd, säkra att de är permanenta och vi vill att de skyddade boenden som finns ska vara avgiftsfria.
Vi vill att alla kommuner i Jämtland, liksom Region Jämtland Härjedalen visar att verksamhet som bedrivs med våra skattepengar ska vara föredömen när det gäller kvinnors rätt till rättvisa och jämställdhet.
Annons
Internationella kvinnodagen måste uppmärksammas så länge orättvisorna och ojämställdheten är kvar. Fram till dess kämpar vi för alla kvinnor, inte bara på internationella kvinnodagen, utan varje dag.
Conny Wahlström (mp)
ordförande Jämtland Härjedalen
Anders Vikström Aloandersson (mp)
ledamot Jämställdhet och mångfaldskomittén
Linda Andersson (mp)
gruppledare Östersund
Eva Ljungdahl (mp)
gruppledare Krokom
Elon Wissing (mp)
gruppledare Åre
Sabina Mattsson (mp)
jämställdhet och mångfaldsambassadör, Krokom